L'acidificació dels oceans s'accelera, posant en perill la vida marina

10/05/2005 - 00:00
Un estudi elaborat per experts del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) publicat en la revista 'Science' assegura que el pH (potencial d'hidrogen) en la superfície dels oceans s'ha reduït en 0,1 unitats en els últims 300 anys, el que ha originat una gran acidificació de l'aigua marina. A més adverteix que si les emissions de diòxid de carboni (CO2) continuen com fins a ara, el pH podria disminuir fins en 0,5 unitats fins l'any 2100 -la quantitat més baixa que haurien experimentat els oceans en els últims centenars de milions d'anys- amb el consegüent risc per al desenvolupament de corals i altres espècies marines calcificadores.
Els experts del CSIC van aconseguir reconstruir el pH marí a través de l'anàlisi de mostres de corals de l'espècie 'Porites' de 300 anys d'antiguitat, obtingudes en l'escull de Flinders (250 quilòmetres al nord d'Austràlia). La seva investigació ha revelat importants variacions de 0,3 unitats de pH en cicles de 50 anys, el que permet avaluar la variabilitat natural del pH de les aigües.
'L'impacte d'aquest procés en els organismes marins dependrà probablement de cada espècie i de la seva capacitat d'adaptació', diuen els investigadors. Tot i que encara es desconeixen les conseqüències que tindrà l'acidificació en els diferents sistemes marins, podria afectar la funció d'embornal de CO2 dels mars i oceans. Una gran part del CO2 que l'ésser humà emet a l'atmosfera acaba sent absorbit pels mars i oceans. I aquesta acidicació progresiva de l'aigua podria posar-la en perill pel seu dany irreparable a la vegetació marina, que és l'encarregada d'aquesta absorció a través del procés de fotosíntesi.
El científics espanyols han anunciat que continuaran el seu treball, tractant d'avaluar l'amenaça potencial de l'acidificació i buscant formes de solucionar-ho.

Relacionats

Butlletí