L'adaptació al canvi climàtic és un repte inajornable i transversal

21/11/2016 - 16:34

Tractar els principals reptes de l'adaptació al canvi climàtic i les accions desenvolupades per a fer-hi front ha estat l'objectiu de la conferència final de la iniciativa Climate Metropole+ que ha organitzat l'àrea de Medi Ambient de l'AMB a la seu de l'administració metropolitana. La principal conclusió de la conferència ha estat la transversalitat de l'adaptació i la necessitat d'actuar de manera urgent.

 

 

A la jornada s'ha presentat les conclusions del projecte i les futures iniciatives com a resultat de l'intercanvi d'experiències entre les àrees metropolitanes de BerlínLiverpoolLió i Barcelona. Una de les principals conclusions ha estat que el canvi climàtic s'ha d'entendre des d'un punt de vista holístic, en què les diferents dimensions ambiental, política, econòmica i cultural han d'anar totes juntes. En aquest sentit, l'adaptació al canvi climàtic requereix de la col·laboració de tots els sectors per enfocar el problema i plantejar solucions òptimes des dels diferents àmbits. Alguns exemples d'aquest tipus de col·laboracions els trobem en l'Observatori Metropolità de Canvi Climàtic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (METROBS) o en l'observatori de Lió.

Així mateix, en els quatre workshops desenvolupats al llarg del projecte s'ha abordat com es pot reduir la vulnerabilitat d'aquestes àrees urbanes: l'escassetat de recursos hídrics en l'àmbit de Barcelona, la rellevància de la infraestructura verda a Liverpool, la prevenció de l'illa de calor a Lió o l'estalvi energètic a Berlín són preocupacions compartides per totes les ciutats i que passen per solucions tècniques però també per un increment de la governança mitjançant la implicació de tots els sectors de la societat. 

Eloi Badia, vicepresident de l'Àrea de Medi Ambient de l'AMB, ha obert la jornada amb la benvinguda als participants. Per part seva, Salvador Milà, de l'Àrea de Presidència, ha intercanviat amb el representant de Liverpool les respectives estratègies metropolitanes d'adaptació al canvi climàtic, cadascuna en el seu nivell de desenvolupament. Octavi de la Varga, director executiu de Metropolis ha exposat el programa Iniciatives de Metròpolis, a partir del qual s'ha finançat el projecte Climate Metropole+. Ana Romero, cap de la Secció de Sostenibilitat i Educació Ambiental de l'AMB ha debatut entorn de les lliçons apreses del projecte amb les responsables de les altres metròpolis participants.

El projecte Climate Metropole+ es va iniciar el juny del 2015 i finalitzarà el desembre del 2016, després d'haver permès l'intercanvi i generació de coneixement sobre les diferents mesures i accions per articular polítiques d'adaptació al canvi climàtic a les ciutats, a partir de seminaris, tallers i de l'observació de primera mà de les actuacions dels quatre socis per adaptar-se al canvi climàtic. 


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Comença la segona fase del pla Clima Escola Barcelona amb la climatització de 30 centres educatius i una inversió de 17,7 milions d’euros. Els treballs, finançats amb la recaptació de l’impost turístic, es faran al llarg de l’any 2025 i durant les vacances per minimitzar l’impacte en l’activitat docent. La primera fase, que ha beneficiat 24 escoles, es completarà aquest octubre.

Notícia

La mesura de govern del pla Clima de l'Ajuntament de Barcelona inclou dues línies d’actuació: mitigar les causes de l’emergència climàtica i adaptar la ciutat per reduir-ne l’impacte dels efectes. En el pla es preveu invertir més de 1.800 milions d’euros amb mesures que es desenvoluparan en sis eixos de treball i objectius fixats per al 2030.

Butlletí