Font: Agència de Residus de Catalunya
Font: Espigoladors
L’Institut Català de la Salut, pel Centre d’Atenció Primària (CAP) de Castelldefels, la Fundació Espigoladors, el CEIP Artur Martorell de Badalona, KH Lloreda i el Col·legi Sant Josep, de Navàs, competiran a Europa pel XI Premi Europeu de la Prevenció de Residus.
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat cinc projectes catalans a l’XI edició del Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es donarà a conèixer en una cerimònia el 2 de juny a Brussel·les. La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de les activitats amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), celebrada el novembre passat, l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada.
El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en la passada edició, que es va dur a terme a 40 regions i durant la qual es van organitzar 16.570 activitats arreu d’Europa.
Les candidatures catalanes en les diferents categories són:
-
En la categoria “Administracions”, l’Institut Català de la Salut, pel Centre d’Atenció Primària (CAP) de Castelldefels. El personal del CAP va promoure una acció coordinada amb el Gremi de Comerciants de Castelldefels, aprofitant la Setmana per difondre consells sobre la importància i les mesures per reduir els residus. Ho van fer a través d’explicacions del personal, pantalles de televisió i tríptics informatius. S’hi van implicar 46 botigues del municipi, que van encoratjar les persones consumidores a dur les seves carmanyoles i bosses reutilitzables per anar a comprar per evitar produir nous residus. A canvi, tothom qui va participar va rebre un obsequi cedit per l’Ajuntament de Castelldefels.
-
En la categoria “Associacions”, la Fundació Espigoladors, pel premi #elmenjarnoesllença: Buscant els herois i les heroïnes de l’aprofitament alimentari. En la seva cinquena edició, el Premi ha estat una eina educativa i de sensibilització que fomenta la participació activa d’infants i joves en la recerca de solucions per fer front a les pèrdues i malbaratament alimentari. La categoria infantil ha inclòs la creació d’un conte il·lustrat i, la juvenil, un vídeo amb una solució pràctica. En total hi van participar 1.485 infants i joves. A més del Premi es van realitzar 492 tallers a diferents municipis i escoles, sensibilitzant 11.956 infants i joves d'entre 6 i 17 anys.
-
En “Institucions escolars”, el CEIP Artur Martorell de Badalona, que ha analitzat via enquesta els hàbits i comportaments en la generació de residus en el si familiar i estudiantil. L’alumnat va crear cartells per sensibilitzar els ciutadans sobre mesures i bones pràctiques quotidianes sobre prevenció de residus, que van repartir entre els comerços del barri. Després d’involucrar els comerciants locals, van presentar el projecte a d’altres escoles badalonines, via la coordinadora d’escoles verdes del municipi, per engrescar-les a participar.
-
En ”Empresa”, KH Lloreda ha presentat “Compromís KH Lloreda: Reduir & Reutilitzar”, adreçada a tres grups d’interès de l’organització per ampliar la repercussió i globalitat de l’acció. Per a les escoles es van aprofitar les visites a les instal·lacions per exposar les estratègies ambientals de l’empresa a reduir residus. Per a les persones consumidores, es va crear una campanya a les xarxes socials per promoure la compra de recanvis dels polvoritzadors del KH7, que comporten un estalvi del 38% de material plàstic. I per als treballadors i treballadores es van elaborar cinc càpsules formatives sobre l’ecodisseny de l’envàs del polvoritzador, la reutilització de l’envàs en el sector de mudances, l’eliminació del fil retràctil en palets, l’eliminació d’ampolles d’aigua a màquines de vending, a més de la instal·lació de fonts i el lliurament d’ampolles reutilitzables al personal.
-
Pel que fa a “Cooperació entre regions”, el Col·legi Sant Josep, de Navàs, que ha creat “Let’s celebrate a zero waste Christmas”, amb escoles d’altres cinc països –Finlàndia, Itàlia, França, Romania i Bulgària–, amb l’objectiu de fomentar un Nadal més sostenible, d’acord amb els objectius de Desenvolupament Sostenible 2030. Cada escola va redissenyar un objecte nadalenc: l’arbre i les decoracions, la taula i els menús nadalencs, el calendari d’advent, el pessebre, o els regals. Totes van compartir les idees i els resultats amb un vídeo comú protagonitzat per un follet que es passeja per cada escola explicant com celebrar un Nadal sense residus.
El veredicte del jurat del premi, que està format per especialistes independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic a Brussel·les a finals de maig.
Evitar els productes d’un sol ús
Enguany, la XII Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 21 al 29 de novembre de 2020, i estarà enfocada a evitar els productes d’un sol ús i promoure els que tenen una llarga vida útil.
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és una iniciativa que se celebra a Catalunya des de l’any 2008, coordinada per l’Agència de Residus de Catalunya amb el suport de la Comissió Europea. L’objectiu és promoure la implantació d’accions de sensibilització per a la prevenció dels residus i la gestió sostenible dels recursos al llarg d’una setmana de l’any. Les accions implantades durant l’EWWR es regeixen per les “3R”: reduir els residus, reutilitzar els productes, i reciclar els materials. Les “3R” representen les opcions que haurien de tenir-se en compte en primer lloc a l’hora d’idear una estratègia de gestió de residus.
Podeu consultar els vídeos de les activitats catalanes al Canal youtube de l’Agència de Residus de Catalunya.