L'agró blanc i el bernat pescaire podrien criar per primer cop als aiguamolls de l'Empordà

Font: Món Planeta

20/05/2020 - 13:27

Els aiguamolls de l'Empordà podrien viure la cria de dues espècies d'ocell per primera vegada a la seva història, gràcies a les pluges d'aquest 2020 i la tranquil·litat que hi ha pel confinament. Es tracta de l'agró blanc i el bernat pescaire, dues espècies que es traslladen cap a la zona del Mediterrani una vegada al centre d'Europa baixen les temperatures.

L'agró blanc és un ocell de grans dimensions que aquests dies comença a preparar el niu al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Alt Empordà. Fins ara, només havia criat al Delta de l'Ebre, però ara els aiguamolls també podrien convertir-se en una zona de cria per primera vegada. Igual que l'agró blanc, el bernat pescaire també està recollint material per preparar el seu niu. Si acaba posant ous, també seria la primera vegada en fer-ho a l'Alt Empordà. El director del parc natural, Sergio Romero, creu que hi ha dos motius que han contribuït en aquest fet: les pluges d'aquest 2020 i la tranquil·litat que hi ha pel confinament. Aquests dos elements també haurien contribuït a augmentar el nombre d'exemplars que hi ha aquesta primavera.

Els aiguamolls de l'Empordà podrien viure la cria de dues espècies d'ocell per primera vegada a la seva història. Es tracta de l'agró blanc i el bernat pescaire, dues espècies que es traslladen cap a la zona del Mediterrani una vegada al centre d'Europa baixen les temperatures. En el cas de l'agró blanc, es tracta d'un ocell que pot arribar als 90cm d'alçada, però que l'envergadura de les seves ales és d'1,90 metres. Les plomes són de color blanc i s'alimenta de peixos, insectes i ratolins que caça en zones d'aigua poc profundes, com ara els aiguamolls de l'Empordà. A Catalunya, fins ara només s'havien registrat cries d'agró blanc al Delta de l'Ebre. Aquesta primavera, però, la situació podria canviar, ja que el director del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Alt Empordà, Sergio Romero, ha afirmat que aquest ocell "està fent el niu" i tot porta a pensar que podria criar properament. Si ho fes, seria la primera vegada que es veurien cries d'agró blanc en aquesta zona. Qui també està preparant el seu niu és el bernat pescaire, un tipus d'ocell més comú i que ja cria en altres punts de Catalunya, però que tampoc ho havia fet mai als aiguamolls de l'Empordà.

El camí d'un dels itineraris per a visitants dels aiguamolls de l'Empordà on hi han crescut multitud de bolets | ACN

Sergio Romero creu que aquest fet es deu principalment a dos motius: la quantitat d'aigua que acumulen els aiguamolls per les pluges que s'han registrat aquest 2020 i la tranquil·litat que els ha donat el confinament. Sobre el primer motiu, Romero ha apuntat que "està fent una primavera a mida", perquè "ha plogut molt" i precisament això és el que necessiten els animals d'aquesta zona. "Volen aigua i tranquil·litat", ha afegit el director. Aquesta tranquil·litat que ha donat el confinament, ha portat a altres espècies a ampliar la seva zona de cria. Una d'elles és el corriol camanegra, un ocell que habitualment ja nidificava als aiguamolls, però que aquest any ha decidit "colonitzar" més tram de platja que l'utilitzada habitualment. Romero creu que això es deu al fet que durant dos mesos la gent no ha anat a passejar els gossos a la platja de Castelló d'Empúries (Alt Empordà), on hi ha la zona dels aiguamolls.

El corriol camanegra és un ocell molt petit que nidifica directament a la sorra, fent un petit clot. Allà hi posa els ous i, a simple vista, passen inadvertits. De tota manera, els gossos quan surten a passejar per la platja noten l'olor dels pollets i acaba espantant als adults i impedint que el niu prosperi. Per això, Romero ha remarcat "la importància de la senyalització a les platges" que fa el parc natural, ja que indica les zones on aquest ocell ha decidit posar els seus ous per tal que la gent no s'hi acosti i molesti. L'any passat van arribar a comptar 62 parelles de corriols camanegres als aiguamolls. De fet, Sergio Romero ha destacat que compten amb "la segona població més important de Catalunya" d'aquesta espècie d'au. Ara calculen que aquest any podrien superar els nius de l'any passat. Aquesta "colonització" del corriol camanegra és tan sols un exemple més de l'augment d'exemplars que hi ha aquesta primavera als aiguamolls de l'Empordà. Sergio Romero ha afirmat que això "no vol dir més biodiversitat", ja que el tipus d'aus són les mateixes que tots els anys, però sí que hi ha més quantitat d'animals.

Amb l'entrada a la fase 1 del pla de desconfinament, el parc natural tornarà a obrir les seves portes. Tot i així, Sergio Romero ha apuntat que faran "una regulació molt estricta de la quantitat de gent que podrà venir" per no espantar als animals que hi ha actualment. A més, per raons higièniques no obriran els observatoris que hi ha al llarg dels itineraris. "No ens podem responsabilitzar de la neteja d'aquests espais", ha afegit el director del parc. Sergio Romero també ha demanat a la societat que aprofiti el desconfinament per "aprendre a conviure amb els animals". El director del parc ha alertat que hi ha moltes espècies que s'han adaptat a diversos espais que fins ara estaven predominats per humans i "s'han relaxat". Per això ha demanat a la gent que una vegada torni a sortir al carrer ho faci "amb cura". Un dels consells que dona és "anar més lents" quan conduïm per la carretera o "no acostar-nos a depèn de quina zona" com ara a prop d'un niu d'ocells per "mantenir el respecte" amb altres animals.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Un nou mirador que permet observar flamencs dona el tret de sortida al Pla per fomentar el turisme sostenible al Delta del Llobregat. L'actuació és la primera al Prat d'aquest projecte liderat per la Diputació de Barcelona que compta amb finançament dels Next Generation

Notícia

Viladecans va engegar l’any Green Leaf amb un gran acte públic per compartir aquest orgull amb tota la ciutadania.

Notícia

L'Ajuntament de Tarragona va presenta el pla de renaturalització del litoral previst per 2025. Seran les primeres actuacions de renaturalització a les platges més urbanes de Tarragona com són el Miracle i l'Arrabassada

Butlletí