L’aigua reutilitzada del metro contribuirà a crear un refugi de biodiversitat al Besòs

Font: TMB

12/05/2021 - 08:18

Les aportacions per recuperar el cabal ecològic del riu Besòs –amb aigües provinents de la zona de l'estació de Baró de Viver (L1)– es remunten a un acord del 2007 entre TMB, l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

L'evolució del riu Besòs en els darrers anys ha estat espectacular. De ser considerat pràcticament una claveguera a cel obert a esdevenir punt de trobada dels ciutadans dels municipis de la llera per gaudir de l'oci i la natura.

L'Ajuntament de Santa Coloma i l'Àrea Metropolitana de Barcelona volen fer ara un pas més en la renaturalització del riu, a través de la creació d'un refugi de biodiversitat a Santa Coloma. Hi ha quatre elements fonamentals del projecte (una bassa didàctica, dos aiguamolls, una escala de peixos i un prat fluvial) i l'aigua procedent de la xarxa de metro n'abastirà un: la bassa.

Aigua procedent del bombeig de la línia 1

La bassa didàctica formarà part d'un dels objectius de la iniciativa: fer d'aquest entorn un espai educatiu per al desenvolupament d'activitats de divulgació i ciència ciutadana, que tindran vocació metropolitana, segons van explicar l'Ajuntament de Santa Coloma i l'AMB en la presentació.

La ubicació d'aquest element didàctic estarà entre el pont de Santa Coloma i el pont de la B-20. L’aportació a la bassa d’aigua reutilitzada provindrà del bombeig de la línia 1 de metro. Un conveni de l'any 2007 establert entre TMB, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) impulsa un programa d'aprofitament de les aigües freàtiques que es filtren a la xarxa de metro, i que permet millorar el cabal ecològic del riu. Les canalitzacions aporten al Besòs l'aigua que s'extreu de les estacions de Baró de Viver i Santa Coloma (L1) i a la zona d'Artigues-Sant Adrià (L2).

La recuperació de les aigües filtrades al metro es remunta als anys 90, i ha suposat l'establiment de diversos acords per a usos com el reg de parcs i jardins. Procedeix de diferents orígens, especialment de la pluja i dels aqüífers. El bombeig serveix per extreure l'aigua: una part es reutilitza i la resta es descarta perquè no reuneix les característiques per al seu reaprofitament.


 

Relacionats

Butlletí