L'Ajuntament de Barcelona ofereix rutes guiades pels horts de la ciutat

Font: Ajuntament de Barcelona
27/01/2012 - 00:00
Del 28 de gener i fins a l'octubre, l'Ajuntament posa en marxa el primer programa de rutes guiades per conèixer les activitats d'agricultura urbana i els beneficis que aporten al conjunt de la ciutat.

Es posa en marxa el primer programa de rutes guiades per conèixer les activitats d'agricultura urbana i els beneficis que aporten al conjunt de la ciutat de Barcelona.

Les rutes, organitzades a través de la Fàbrica del Sol, permetran la visita guiada gratuïta d'espais com ara el jardí-hort de plantes medicinals del claustre del Monestir de Pedralbes, els camps experimentals de la Facultat de Biologia de la UB, un hort col·lectiu de barri o una terrassa d'un habitatge particular.

Des del 28 de gener i fins a l'octubre, les visites, que s'adrecen a tot tipus de públic, tindran lloc un dissabte al mes, en horari de matí. Els desplaçaments per dur a terme l'activitat es faran a peu, amb transport públic o amb bicicleta.

El programa proposa diverses rutes que permeten abordar els horts des de diverses aproximacions temàtiques, com ara la ciència i l'experimentació, la biodiversitat o la salut, entre d'altres, i permeten als participants conèixer espais poc coneguts de Barcelona.

Les rutes previstes per al primer trimestre del 2012 són les següents: "Pagesos de muntanya" (28 de gener), "L'hort, espai per a la recerca i l'aprenentatge" (18 de febrer) i "Conrear a la ciutat" (17 de març).

Aquesta iniciativa, que forma part de l'oferta d'activitats de la Fàbrica del Sol, l'organitza l'Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració del Museu d'Història de la Ciutat, la Universitat de Barcelona i la Fundació Miquel Agustí de la Universitat Politècnica de Catalunya, a més d'altres organismes i empreses.

D'altra banda, l'Ajuntament ha impulsat un web per geolocalitzar els espais d'horticultura de la ciutat, a través d'aportacions en línia dels mateixos propietaris o gestors, de manera que es dóna més visibilitat al mapa d'horts urbans, que és consultable per mitjà del web de Medi Ambient.

Relacionats

Notícia

La Comissió Europea va adoptar aquest 22 de juny diverses propostes capdavanteres que tenen per objectiu restaurar els ecosistemes del continent i recuperar la natura i la biodiversitat, de les terres agrícoles als mars, els boscos i els entorns urbans. A més, la CE també proposa reduir l’ús i els riscos dels plaguicides químics en un 50% el 2030 com a molt tard. Unes propostes fermes per continuar en el camí del Pacte Verd Europeu per millorar la resiliència i la seguretat del subministrament d’aliments a la UE i al món.

Opinió

Per un país petit, amb una producció audiovisual feble, i sovint acomplexada, haver guanyat un premi de prestigi mundial com l’Ós d’or del Festival de Berlin hauria d’haver estat un estímul per a tota mena d’iniciatives, entre les quals, com a mínim, una discussió pública sobre autonomia energètica i alimentària. 

Entrevista

Productor i fill de productors de fruita, Josep Lluís Escuer, coneix en profunditat el sector agrícola i els seus reptes. Parlem amb Escuer, com a representant de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la qual aglutina unes 200 cooperatives repartides per tot el territori, amb un facturació de 1.700 milions, dona feina a uns 4.500 treballadors a les centrals i 35.000 pagesos. Defensor de la producció integrada, en aquesta entrevista analitza alguns factors que contribueixen al malbaratament alimentari, així com algunes solucions.

Butlletí