Font: Ajuntament de Barcelona
Aquest 27 de febrer la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz i el comissionat d’Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba, han presentat el Programa “Escola Respira”, les actuacions per a la disminució de la contaminació al voltant de les escoles i la millora en la sensibilització sobre la problemàtica de la contaminació a la població escolar. El programa “Escola respira” inclou diverses actuacions per lluitar contra la contaminació a l’àmbit escolar: comprovar la qualitat de l’aire, incorporar plantes i horts als patis i adequar els entorns i camins escolars perquè siguin més amables.
Els infants són especialment vulnerables a la contaminació atmosfèrica, que els pot provocar pneumònia, asma, otitis o un desenvolupament mental i motor deficient.
Per minimitzar els riscos i fer dels entorns escolars espais més saludables, el programa “Escola respira” preveu diferents actuacions.
Què respirem?
Una vintena d’escoles participaran en la primera edició del programa per observar i mesurar la qualitat de l’aire de l’interior i dels accessos de cadascun dels centres.
L’acció preveu la participació d’estudiants del primer cicle d’ESO.
El verd creix a l’escola
La incorporació de plantes, horts, flors i parets verdes als patis de les escoles ajuda a millorar la qualitat de l’aire i a abaixar-hi la temperatura durant els mesos de més calor.
Aquest curs 2018-2019 cinc escoles implantaran murs verds, i es posarà en marxa el pla per convertir deu centres en refugis climàtics.
Un entorn escolar més saludable
La mobilitat sostenible i l’adequació urbanística dels entorns escolars fan que anar i tornar de l’escola sigui més saludable.
Amb aquest objectiu s’estan treballant diversos projectes d’ecoxamfrans, que reserven un espai a la porta dels centres per allunyar-ne els cotxes i crear un espai segur de trobada. A més, prop de noranta escoles ja formen part del programa “Camí escolar, espai amic”, que senyalitza itineraris més saludables.
D’altra banda, s’han habilitat línies d’autobús a zones escolars dels barris de Sarrià i les Corts, i s’han fet proves pilot a alguns centres per comprovar els beneficis que resulten de tallar el trànsit en horari d’entrada i sortida dels estudiants.
Més educació i una millor gestió
Per tenir una societat compromesa amb la sostenibilitat urbana cal sensibilitzar les noves generacions. Aquest és l’objectiu de la nova guia de la qualitat de l’aire i la mobilitat i d’altres recursos pedagògics per a les escoles que els centres poden sol·licitar.
A més, també es crearà un recull de recomanacions de disseny, materials de construcció, ventilació, verd o mobilitat per concebre els edificis escolars o la seva rehabilitació amb criteris que ajudin a minimitzar l’exposició a la contaminació atmosfèrica.
Tota la informació sobre el programa la trobareu a la pàgina web d’“Escola respira”.