L’Ajuntament de Calella posa en marxa cinc iniciatives per fomentar la cultura de sostenibilitat a la ciutat

10/06/2021 - 08:48

L’Ajuntament considera absolutament prioritària la tasca de protecció del medi ambient. Per fomentar la cultura de sostenibilitat a la ciutat, s’han posat en marxa cinc iniciatives que tenen com a objectiu millorar la qualitat de vida de les ciutadanes i ciutadans i tenir cura del nostre entorn.

Des de l’Àrea de Sostenibilitat del consistori, s’han dissenyat una sèrie d’actuacions – aprovades i posades en marxa – per promoure la bona convivència de la ciutadania, la flora, la fauna i l’entorn:
 

Regulació de la pesca esportiva a la Platja de les Roques

Aquesta iniciativa va entrar en vigor el passat mes d’abril i té com a objectiu protegir una espècie que corre el risc de passar a categoria de perill en extinció: el corb marí emplomallat.

D’aquesta manera es va prohibir la pesca esportiva a la totalitat de la Platja de les Roques – seguint les indicacions de l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera, i de l’ornitòleg i biòleg, Carles Tobella.

La colònia que viu a les zones rocoses i penya-segats de Calella és una de les més grans d’Europa i preservar la seva continuïtat aporta grans beneficis a tot l’ecosistema. Protegir aquestes aus també significa protegir una característica estampa, representativa de la vida marina de la ciutat.
 

Trobada per una ciutat verda

El projecte va ser el guanyador dels Pressupostos Participatius de Joventut i es va dur a terme el 9 de maig. Uns 40 de joves, amb l’ajuda de l’equip de la brigada municipal, van fer una plantada d’arbres i arbustos per promoure la cultura de la sostenibilitat i protegir la diversitat.

L’objectiu va ser recuperar una zona verda per a Calella; l’espai escollit va ser el terreny situat just al costat de l’entrada de la Zona Esportiva de la Muntanyeta. Es van escollir espècies autòctones per donar continuïtat a l’entorn paisatgístic de la ciutat.
 

La instal·lació de contenidors intel·ligents per millorar el procés de reciclatge

L’Ajuntament posarà en marxa aquest 2021 una prova pilot d’aquest sistema amb la voluntat d’anar estenent aquest tipus de reciclatge. Es fa una clara aposta per la implantació de la tecnologia en el procés de reciclatge dels ciutadans del municipi. Aquests contenidors arriben per millorar les taxes de reciclat i facilitar la labor i contribució ecològica dels consumidors; serviran per optimitzar la recollida selectiva dels residus per poder tenir estadístiques del volum o tipus de deixalla que es dipositen als contenidors.

Els dispositius es desbloquejaran a través d’una targeta física i personal que tindran els usuaris, o a través del mòbil.
 

Impuls de la campanya de retorn d’envasos al Mercat  

Arran de la Taula de Comerç i amb la col·laboració de l’Àrea d’Economia Local es va dissenyar la campanya ‘Reciclar et dóna més’. Es duran a terme els dissabtes 19 i 26 de juny i 3,10,17 i 24 de juliol de 08.30 h a 13.30 h, a la plaça del Mercat. S’organitza des de l’Ajuntament amb la col·laboració de l’Associació de Marxants i PIMEC.

S’ubicarà una màquina, coincidint amb el mercat setmanal, on la gent hi pugui dipositar envasos de petit format (llaunes, ampolles petites, brics, etc. També hi assistirà un educador ambiental per controlar la màquina i informar els usuaris i lliurar els vals. S’acceptarà un màxim de 10 envasos per persona i dia amb un incentiu de 3 cèntims per envàs retornat. Aquests vals es podran bescanviar a les parades del mercat i a les botigues de venda de fruita i verdures adherides a la campanya.

Amb motiu d’aquesta iniciativa, el dissabte 3 de juliol hi haurà un punt informatiu sobre la recollida selectiva i es repartiran bosses de ràfia als usuaris; el dissabte, 24 de juliol, també hi haurà un punt informatiu i es repartiran bosses de malla al mercat i als establiments de venda de fruita i verdura adherits a la campanya.
 

Impuls de la campanya per fomentar la recollida de vidre

L’Ajuntament i l’empresa Ecovidrio han posat en marxa, per tercer any consecutiu, una campanya per fomentar la recollida selectiva dels residus d’envasos de vidre als establiments de restauració i hostaleria del municipi.

Aquesta iniciativa permet:

-       Donar la informació necessària per ajudar els establiments a realitzar correctament la separació dels envasos de vidre.

-       Oferir cubells totalment gratuïts, adaptats a les seves necessitats i al sistema de recollida de Calella.

-       Recordar l’obligació de separar correctament els residus, tal com disposa l’Ordenança municipal de recollida de residus del municipi de Calella.

Es durà a terme a partir del mes de juliol fins al mes d’agost; l’Ajuntament proporcionarà un equip d’informadors ambientals que verificaran, en successives visites, si els establiments fan una correcta separació dels residus que generen.

De cara a l’any 2021 i seguint les pautes de compromís amb el medi ambient i el foment de la cultura de la sostenibilitat, els ajuntaments de Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna i Malgrat de Mar s’han unit en 4 projectes innovadors per optar als fons europeus ‘Next Generation’. La iniciativa intermuncipal també compta amb la participació de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Aquests projectes estan relacionats amb la rehabilitació energètica, la sostenibilitat, la transició digital i la gestió intel·ligent de residus amb l’objectiu de poder dinamitzar l’economia i la recuperació i transformació del teixit productiu dels municipis.


 

Relacionats

Article
Recomanació per Sant Jordi 2024

Contra la sostenibilitat és el darrer llibre publicat per Andreu Escrivà​

Acte
23/03/2024 - 20:30

Butlletí