L’Ajuntament de Girona engega la Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar

Font: Ajuntament de Girona

13/10/2020 - 12:00

Aquest 7 d'octubre s’ha celebrat la primera trobada amb els centres educatius per presentar aquesta iniciativa que té per objectiu fomentar una mobilitat autònoma, segura, sostenible i saludable al voltant dels centres. El pla s’ha desplegat a la ciutat com a prova pilot a tot Catalunya.

L’Ajuntament de Girona ha engegat la Xarxa de coordinadors i coordinadores de mobilitat escolar. Es tracta d’una iniciativa que té per objectiu establir una figura de referència en cada centre educatiu que serveixi d’enllaç entre l’escola, les famílies, els alumnes, l’ajuntament i tots els agents implicats per tal de fomentar una mobilitat autònoma, segura, sostenible i saludable al voltant dels centres. Aquest migdia s’ha dut a terme la primera trobada, en format online, amb tots els coordinadors i coordinadores per tal de presentar el projecte. 
 
Un total d’11 centres educatius de primària de Girona participen en aquesta xarxa, que es duu a terme a la ciutat com a prova pilot a tot Catalunya. La iniciativa s’inclou dins el Pla d’acció regional 2020-2021 sobre mobilitat escolar de Catalunya, emmarcat en el projecte School Chance, actiu a la ciutat des de l’any 2017. Està previst que la prova pilot finalitzi el juliol del 2021 i, posteriorment, s’apliqui a altres centres educatius del territori català.
 


El rol de coordinador i coordinadora de la mobilitat recau en un dels professors, que es converteix en la figura de referència en aquesta matèria dins del centre educatiu. Aquesta persona actua com a interlocutor de les demandes i problemes relatius a la mobilitat que puguin sorgir des de l’escola o des de les famílies, alhora que proposa iniciatives relacionades amb l’educació viària i la sostenibilitat. També serveix de model per als alumnes i els encoratja a moure’s amb models de transport sostenibles. 
 
A fi de promoure la figura del coordinador i dotar-la de les capacitats necessàries per desenvolupar les tasques, l’Ajuntament de Girona ha creat aquesta Xarxa de coordinadors/ores de mobilitat escolar que pretén ser un espai on intercanviar experiències i generar sinergies. A més, durant el curs s’organitzaran reunions, formacions i activitats perquè els coordinadors i coordinadores puguin desenvolupar la seva tasca a les escoles. 
 
Concretament, els centres que participen en el projecte són les escoles Domeny, Migdia, Joan Bruguera, Dr Masmitjà, FEDAC-Sant Narcís, El Bosc de la Pabordia, Montjuïc, FEDAC-Pont Major, CEE Font de l’Abella, Pla de Girona i Annexa Joan Puigvert. 
 
La Xarxa de coordinadors i coordinadores de mobilitat escolar i School Chance formen part del programa Interreg Europe, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). El projecte School Chance té per objectiu aprendre les bones pràctiques en mobilitat escolar dels participants i la xarxa de coordinadors/ores és una bona pràctica que s’està transferint des de la ciutat agermanada Reggio Emilia.


 

Relacionats

Notícia

Des d'ara, en els dies laborables, de dilluns a divendres de 7 a 20 hores, només s'hi pot circular amb un vehicle no contaminant o tramitant una autorització o excepció al registre metropolità.

Notícia

La secció Metges d’Acció Climàtica del Col·legi de Metge de Barcelona (CoMB), la Societat Catalana de Pediatria, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i les entitats ciutadanes Eixample Respira i Revolta Escolar fan pública una carta, oberta a adhesions, on reclamen als polítics i administracions coherència i ambició per planificar i posar en marxa mesures per aconseguir un aire net i saludable.

Notícia

Els resultats d’un estudi mostren un nombre major de morts relacionades amb la calor atribuïbles al canvi climàtic entre les dones i les persones de 80 anys o més.

Butlletí