L’Ajuntament de Mollet del Vallès presenta el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), full de ruta de les polítiques mediambientals a la ciutat fins al 2030

26/04/2021 - 11:00

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha presentat el document on s’estableix el full de ruta que seguirà a l’hora de planificar i aplicar noves polítiques i actuacions presents i futures encaminades a combatre el canvi climàtic a nivell local i global. El document és fruit del compromís de l’Ajuntament de Mollet després d’haver signat el Pacte dels Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia on es contempla superar els objectius establerts per la Unió Europea per al 2030, anant més enllà de la reducció del 40% de les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle.

Després d’adherir-se al Pacte d’Alcaldes per una Energia Sostenible Local (Covenant of Mayors) l’any 2008, de crear el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES) l’any 2009, amb l’assoliment de més del 80% dels objectius complerts, i de crear, també, la Secció de Gestió Energètica i Sostenibilitat l’any 2012, l’Ajuntament de Mollet dona un pas més en el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic presentant aquest pla d’actuació.

Un pla d’actuació que contempla com a principals objectius la mitigació (34 accions), centrant-se en la promoció de l’eficiència energètica i les energies renovables per reduir les emissions, i l’adaptació (31 accions) per esdevenir un municipi més resilient davant les adversitats provocades per la crisi climàtica.

Per aplicar aquestes noves mesures, s’ha partit d’una diagnosi del municipi on s’han analitzat àmbits com ara la mobilitat, la infraestructura verda i blava, la qualitat de l’aire, el cicle de l’aigua, l’energia o els residus.

Per l’alcalde de Mollet, Josep Monràs “és evident que davant la situació de canvis permanents, ens hem d’adaptar constantment a les noves circumstàncies amb l’objectiu de mitigar i adaptar-nos a les conseqüències del canvi climàtic”, afegint que “es tracta d’unes conseqüències que afecten a tots els àmbits, com ara la salut, el benestar, la transició energètica, l’economia, etc, i l’elaboració que hem fet d’aquest pla és una bona mostra d’aquesta transversalitat”.  

Pel regidor d’Educació i Justícia Ambiental, Ecologisme i Transició Energètica, Raúl Broto “estem davant d’un pas ambiciós que ratifica el compromís d’aquest Ajuntament en la lluita contra el canvi climàtic que, a més, ens dota d’un seguit d’eines concretes per assolir els objectius marcats”. Segons Broto “la inacció, com també contempla el pla, no és viable. Si no actuem, ens podem trobar davant situacions irreversibles, sense deixar de banda el cost econòmic per les administracions, i per tant, per la ciutadania, de no aplicar mesures urgents”.

El document serà portat al Ple d’aquest mes d’abril per al seu debat.


 

Relacionats

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Article

Pactes verds en temps de pandèmies s’ha redactat i actualitzat en aquest context complex, inquietant, incert i, per a algunes persones, dramàtic. La seva intenció neix de la certesa que, tot i viure en un moment d’intersecció d’emergències (sanitària, climàtica, ambiental, feminista, etc.) i de restriccions de tot tipus (confinaments totals, parcials, perimetrals, tancaments sectorials, tocs de queda, etc.), cal no ser meres espectadores del futur que ha de venir. Aquesta publicació de l'Observatori del Deute per la Globalització, escrita per Alfons Pérez, és una crítica al GreenNewDeal i vol crear consciència crítica de cara als reptes globals del segle XXI. Es pot aconseguir de manera gratuita a la web de l'ODG.

Article

La nova Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica té per objectiu global arribar a la naturalitat climàtica el 2050 amb una energia 100 % elèctrica. Què implica l’entrada en vigor d’aquest text? Ho desgranem a continuació.

Butlletí