L’alumnat de Barcelona recull dades de la qualitat de l’aire a la ciutat

La qualitat de l’aire de les escoles és pobra, segons els mesuraments dels alumnes

Font: betevé i Ajuntament de Barcelona

03/05/2018 - 22:01

L’acció permetrà conèixer la qualitat de l’aire en espais de la ciutat per on passen els escolars, mitjançant uns sensors instal·lats temporalment en punts de la via pública propers a les seves escoles. Els infants són un dels col·lectius més vulnerables als efectes de la contaminació atmosfèrica.

Fa dos mesos, 18 escoles de primària de diferents districtes van instal·lar més de 800 tubs de mesurament de diòxid de nitrogen al carrer, al voltant dels centres. Ara han presentat els resultats a l'Ajuntament i en la majoria dels casos, els nivells de pol·lució són elevats. Un grup d'experts analitzarà les dades i a l'octubre elaboraran un informe sobre l'afectació que això pot tenir per a la salut.

En la majoria dels casos, els nivells de diòxid de nitrogen s'han situat entre els 44 i els 55 micrograms per metre cúbic, que es considera com un nivell pobre pel que fa a la qualitat de l'aire, segons l'OMS. Durant la recepció que s'ha fet aquest dijous al Saló de Cent de l'Ajuntament els alumnes han explicat com han realitzat el procés de la recollida de les dades i també han demanat mesures per reduir els nivells de pol·lució als responsables del govern municipal. Entre altres propostes hi ha de l'ampliar el nombre de zones verdes a la ciutat o fer de vianants la via Laietana i restringir l'accés als vehicles.

El projecte anomenat  xAire és una iniciativa de ciència ciutadana que forma part del projecte Estació Ciutat, del qual en formen part l'ICUB, el CCCB i l'Ajuntament. Va començar fa dos mesos quan divuit escoles de primària de diferents districtes van instal·lar 810 tubs de mesurament de diòxid de nitrogen al carrer, al voltant dels centres i en punts que van escollir els mateixos alumnes. Amb els resultats a la mà, un equip d'experts d'ISGLOBAL els analitzarà de forma acurada i elaborarà un informe sobre l'afectació que poden tenir per a la salut aquests nivells de contaminació. Previsiblement estarà enllestit el mes d'octubre.

Representants de les escoles han lliurat les dades recollides a la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz; al comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, i al comissionat d’Educació, Infància i Joventut, Miquel Àngel Essomba, en un acte celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

La tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat ha assenyalat: “La lluita contra la contaminació requereix la participació de tothom; avui els infants ens donen exemple i ens empenyen a actuar de manera decidida per solucionar un problema que posa en risc la seva salut.”

L’acció permetrà conèixer la qualitat de l’aire en espais de la ciutat per on passen els escolars. En aquest sentit, la tinenta d’alcaldia ha recordat: “La contaminació atmosfèrica és un problema molt important per a la salut: 659 morts prematurs l’any, amb un impacte especial sobre col·lectius sensibles com la gent amb malalties respiratòries i cardiovasculars, i també per als nens com vosaltres, que esteu en creixement.”

Els alumnes de l’Institut Jaume Balmes estudien la contaminació a l’Eixample

El projecte ATMOOs va ser una de les iniciatives seleccionades en la tria de propostes de la prova pilot dels pressupostos participatius que es va fer a l’Eixample. La primera fase, que ha començat aquest curs, consisteix a recollir dades sobre la mobilitat dels alumnes dels centres educatius del districte amb l'objectiu de relacionar-les amb la contaminació. En la segona fase, el curs vinent, es treballaran les dades en treballs de síntesi i diverses assignatures.

Els alumnes de l’Institut Jaume Balmes recullen dades sobre mobilitat. L’objectiu és saber com es desplacen els estudiants del centre per poder relacionar-ho, després, amb les xifres de contaminació. La recollida de dades forma part del projecte ATMOOs, que va sorgir en les propostes dels pressupostos participatius del districte i en què també participen altres centres educatius.

Per la Mar Climente, que estudia tercer d’ESO, aquest projecte és molt important per conèixer els motius de la contaminació a l’Eixample i buscar-hi solucions. El mateix pensa el Cillian Magourty, que cursa també tercer i a més és delegat verd del seu grup, per la qual cosa encara s’hi sent més implicat.

L'origen de la contaminació

El projecte té com a punt de partida la hipòtesi que l’alta contaminació de l’Eixample està produïda més pels vehicles que creuen el districte, que no pas pels veïns que fan desplaçaments interns. Les dades obtingudes amb aquest estudi serviran per desenvolupar altres projectes en els treballs de síntesi i altres assignatures com ciències naturals que, com explica la directora del centre, Mireia Martínez, estan fent propostes en aquest cas per explorar "com afecta la contaminació a les persones, quines malalties en deriven", o altres matèries que probablement també s’hi sumaran com educació física.

De fet, l’institut té una comissió verda que, cada any, proposa projectes sobre sostenibilitat. L’any vinent en suggeriran un relacionat amb les dades obtingudes en l’estudi ATMOOs.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La ciutat de Barcelona consolida la tendència descendent de la contaminació i tanca el 2024 amb les millors dades des que se’n tenen registres. 

Acte
21/11/2024 - 10:00
Sala d’Actes del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica (Av. Josep Tarradellas, 2-6, 08029 Barcelona)
Notícia

És el primer estudi que investiga l'associació entre l'exposició primerenca a la contaminació atmosfèrica i la microestructura de la substància blanca al llarg de l'adolescència en una gran cohort.

Butlletí