Font: Diputació de Barcelona
Núria Marín destaca el rol dels governs locals i regionals a l’hora d’implantar els ODS
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha participat a la Cimera Mundial de líders locals i regionals, organitzada per Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) a Durban (Sudàfrica). Per part de la corporació també hi han participat la diputada adjunta de Presidència i delegada per a les Relacions Internacionals, Pilar Díaz, i la vicepresidenta segona de la Diputació, Carmela Fortuny.
En aquest fòrum, Núria Marín ha defensat l’aposta de la Diputació de Barcelona per la implantació de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), posant en valor el treball en xarxa que la corporació duu a terme amb els 311 ajuntaments de la demarcació.
En aquest sentit, Marín assegura que «des de les ciutats podem fer una aportació molt important contra el canvi climàtic, que evidentment haurien d’estar impulsant d’una forma més decidida els governs d’altres àmbits, però entenem que les ciutats estem generant, aproximadament, el 70% de les emissions de diòxid de carboni i, per tant, hem de fer possible que aquesta emergència que existeix i que és real la puguem lluitar des de les ciutats».
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha participat al buró executiu i a la sessió plenària del Congrés Mundial de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU) celebrat a la ciutat sudafricana de Durban; i ha presentat l’Informe GOLD, que s’ha consolidat com una font indispensable d’informació i anàlisi sobre l’avaluació i l’estat dels governs locals i regionals a nivell mundial.
Durant la seva intervenció, Marín ha destacat que «la localització i implementació de les agendes mundials requereixen més descentralització i més autonomia local, marcs institucionals i polítics adequats, millor assignació en els recursos i proporcionar poders adequats als nivells locals per mobilitzar recursos propis i accés a crèdits».
En aquesta línia, ha detallat que l’Informe GOLD «analitza en profunditat la localització dels ODS i recull, així mateix, una multitud d’esforços que estan realitzant governs locals i regionals de tot el món per respondre als grans desafiaments actuals i complir, així, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides».
Així mateix, també ha recordat que «els governs locals i regionals hem assumit com a pròpies les agendes mundials» i «hem estat líders en la seva implementació, tot i que els governs nacionals no hagin assumit aquests compromisos o s’hagin retirat, com va fer Estat Units de l’acord de París».
És per aquest motiu que la presidenta de la Diputació de Barcelona ha insistit en la «necessitat que les ciutats i territoris treballem en xarxa, creant aliances i unint forces, en el marc d’una governança multinivell eficaç que inclogui a tots els escalons de govern treballant conjuntament per garantir la coherència de polítiques i la consecució dels ODS».
Durant la seva intervenció, Núria Marín ha citat dues experiències que s’impulsen des de les institucions que líder. Per una banda, «tota l’electricitat que consumeix la Diputació de Barcelona en tots els seus equipaments fa ja anys que tenen certificat el seu origen com energia verda»; i, per l’altra, a l’Hospitalet «hem posat en marxa aquesta mateixa setmana un sistema de carsharing amb vehicles ecològics».
Amb l’exemple d’aquests dos projectes impulsats per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, ha posat en relleu que «la riquesa de polítiques innovadores que desenvolupem hauran de servir per transformar les polítiques a escala nacional i internacional», com la limitació d’automòbils contaminants, la promoció i ampliació de les xarxes de transport públic, l’accés a un habitatge digne o la implantació de l’economia circular.
L’informe GOLD, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona des del 2007, s’ha consolidat com una font indispensable d’informació i anàlisi sobre l’avaluació i l’estat dels governs locals i regionals a nivell mundial.
La presidenta de la Diputació ha destacat que l’informe posa en relleu que els municipis i ciutats ja fa temps que estan liderant els canvis per implantar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les agendes mundials aprovades fa quatre anys, tot i que hi hagi governs estatals no hagin assumit els compromisos en qüestió o se n’hagin retirat.
D’altra banda, la diputada adjunta de Presidència i delegada per a les relacions internacionals, Pilar Díaz, ha participat a l’Assemblea europea del congrés durant la sessió titulada ‘Europa oberta al seu veïnatge’. Díaz ha recordat que, per la Diputació, l’Agenda 2030 «representa un triple repte per a la institució: per una part, comunicar i sensibilitzar sobre els ODS; per una altra reforçar les capacitats dels i les treballadores de la pròpia entitat però també dels municipis de la demarcació i, per últim, fomentar la incidència política i la capitalització de les accions realitzades».La participació ciutadana per transformar les ciutats
Durant el matí d’aquest dijous, la vicepresidenta segona de la Diputació, Carmela Fortuny, també ha participat a la sessió ‘Polítiques i veus locals’, on s’ha debatut sobre la necessitat de connectar i garantir la informació ciutadana i la seva participació amb l’objectiu de transformar les ciutats.
Cal destacar que, al llarg la Cimera, la Diputació de Barcelona també ha participat en reunions i esdeveniments d’un nivell més tècnic.