L'Àrtic conservarà l'Arca de Noé de les llavors del món

El primer ministre norueg i la premi Nobel de la Pau 2004 Wangari Maathai han estat els encarregats de dipositar les primeres llavors
La Malla / EFE
01/03/2008 - 00:00
Si es produís un gran desastre natural i desapareguessin alguns dels conreus del món, encara podríem recuperar-los anant a buscar la seva llavor a la Bòveda Global de Llavors d'Slavard, unes instal•lacions, construïdes al Cercle Polar Àrtic, i que ja es coneixen com l'Arca de Noé de les llavors, ja que conserven 100 milions de llavors procedents d'un centenar de països d'arreu del món. El centre, impulsat pel govern noruec, el Fons Mundial per a la Diversitat de Conreus i el Banc Genètic Nòrdic, s'ha inaugurat avui oficialment amb la col•locació al seu interior de les primers llavors, varietats d'arròs de 104 països.

El primer ministre norueg, Jens Stoltenberg, i la premi Nobel de la Pau 2004, l'activista keniata Wangari Maathai, han estat els encarregats de dipositar les primeres llavors d'aquest projecte, que permetrà tenir un dipòsit segur de bancs de duplicats de llavors de conreus alimentaris, assegurant la seva supervivència davant fenòmens com el Canvi climàtic i catàstrofes naturals.

Aquesta arca de Noé vegetal del segle XXI es troba situada a prop de Longyearbyen, en ple Àrtic, en una illa de l'arxipèlag noruec d'Svalbard, enterrada a 130 metres de profunditat en una muntanya de pedra, impermeable a l'activitat volcànica, els terratrèmols, la radiació i la crescuda del nivell del mar.

Si la seva ubicació ja és segura, per a més protecció encara les llavors es conservaran congelades, a 18 graus sota zero, en paquets segellats dins de caixes tancades hermèticament. La cambra forta es divideix en tres sales, situades al final d'un passadís de 125 metres, que tenen capacitat per conservar fins a 4,5 milions de mostres i 2.000 milions de llavors. En cas que el congelador falli, està tot pensat. La capa permanent gelada de l'exterior en aquesta àrea de la Terra actuaria com a refrigerant natural.
Etiquetes: 

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí