Les basses i els estanys poden ajudar a suavitzar els efectes de la crisi climàtica

Font: CCMA

12/07/2021 - 15:00

Un estudi de la Universitat de Vic-UCC vol demostrar la relació entre la biodiversitat a les basses i estanys i la mitigació de la crisi climàtica. És un projecte liderat pel Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica de la Universitat de Vic per defensar la futura protecció d'aquests ecosistemes.

Un estudi de la Universitat de Vic-UCC vol demostrar la relació entre la biodiversitat a les basses i estanys i la mitigació de la crisi climàtica. Si aquesta relació és real, quedarà justificada la futura protecció d'aquests ecosistemes.

El projecte pretén quantificar les xarxes d'estanys i comprovar el seu estat de salut i els efectes que poden proporcionar a escala local i internacional. Tot i la seva mida petita, en països amb poca aigua, les basses i estanys són vitals.

Aquest estudi és liderat pel Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica de la Universitat de Vic i compta amb la participació de disset socis internacionals més.

Sandra Brucet, coordinadora del projecte Ponderful i investigadora ICREA i UVic, explica que els estanys poden captar CO₂ encara que també n'alliberin.

Diu que els que estan en millor estat ecològic capten més CO₂. Per tant, és important conservar els estanys i les basses perquè així alliberen menys CO₂ a l'aire.

Aquest és el primer projecte europeu que avalua a gran escala aquests ecosistemes i el seu paper en la conservació de la biodiversitat.

Tot i la seva mida petita, les basses i estanys acullen el 70% d'espècies aquàtiques europees, amb una presència d'espècies rares, endèmiques o amenaçades més alta que als rius i llacs.

Maria Antón, investigadora postdoctoral de la Universitat de Girona, diu que es tracta de veure la biodiversitat global: "Hem fet una mostra de macroinvertebrats i posem unes càmeres a la bassa que va acumulant les emissions de gasos de CO₂ i de metà que emeten les basses o que poden absorbir."

Brucet també diu que aquests ecosistemes són petits, però que n'hi ha molts. De fet, són les masses més abundants del planeta. Esperen que, en conjunt, l'efecte que tinguin en la mitigació i l'adaptació del canvi climàtic i en la preservació de la diversitat aquàtica sigui molt gran.

A més de comprovar l'estat de salut de basses i estanys de tot Europa, durant quatre anys el Ponderful també estudiarà altres beneficis que moltes vegades passen desapercebuts, com ara l'abastament d'aigua, el control d'inundacions o els beneficis per a la salut de les persones.


 

Relacionats

Article

Ematsa redueix la seva petjada de carboni i referma el compromís en la lluita contra el canvi climàtic

Notícia

El nou Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 s’ha desenvolupat amb un ampli procés participatiu amb prop d’un miler d’entitats, organitzacions i persones que ha constat d’una fase prèvia, entre els anys 2022 i 2023, fins a la concreció del nou document.

Acte

Butlletí