Les cigonyes blanques tornen a Abrera, després de gairebé 20 anys

13/09/2021 - 12:01

El passat agost es van poder observar set cigonyes blanques en el barri de La Florida d'Abrera. Alguns veïns i veïnes d’aquest barri van contactar amb els tècnics municipals, per tal d’avisar de la seva presència, després de gairebé dues dècades sense aparèixer per Abrera.

El terme municipal d’Abrera és una zona de pas per a nombroses espècies d’aus migratòries, entre les quals s’hi troben cigonyes blanques, cigonyes negres, grues, oques salvatges i flamencs. Durant els seus desplaçaments per la península Ibèrica, aquestes aus moltes vegades es troben amb diversos reptes i perills a superar, com ara línies elèctriques i altres tipus d’estructures.

Algunes d’aquestes aus, com el martinet de nit o la becada, prefereixen baixar a la zona protegida del riu de la ZEPA-ZEC-EIN del Llobregat a Abrera, durant el vespre o ja ben entrada la nit, que és quan es troben més segures. No obstant això, altres aus, com el bernat pescaire, el martinet blanc, l’agró blanc o l’agró roig amb sort les podem veure a plena llum del dia.

Des de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Abrera i l’entitat SEO/BirdLife es porta a terme un seguiment de les poblacions d’ocells que habiten o visiten l’entorn riberenc a Can Morral del Riu i a Sant Hilari. Aquests seguiments permeten monitorar l’estat de salut del riu i dels seus ecosistemes associats. Així doncs, la presència de les set cigonyes blanques en ple estiu i al bell mig del poble ha estat tot una agradable sorpresa i a la vegada una excel·lent notícia.

Des de l'Ajuntament d'Abrera es va agraïr a les veïnes i veïns de La Florida el seu recolzament per monitorar aquestes espècies tant emblemàtiques de la fauna ornitològica d’Europa.


 

Municipis: 
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Un nou mirador que permet observar flamencs dona el tret de sortida al Pla per fomentar el turisme sostenible al Delta del Llobregat. L'actuació és la primera al Prat d'aquest projecte liderat per la Diputació de Barcelona que compta amb finançament dels Next Generation

Notícia

L’Ajuntament de Martorell ha dut a terme un estudi de geolocalització de nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) al barri de la Vila, seguint les directrius del ‘Projecte Orenetes’, que promou l’Institut Català d’Ornitologia. Aquest projecte, que es basa en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’orenetes cuablanca de Catalunya, té com a objectiu principal conscienciar la població sobre la protecció d’aquesta espècie, els beneficis que ens aporta i la prohibició establerta de destruir els seus nius.

Notícia

Les abelles no solen viatjar més enllà d’un quilòmetre, però a Viladecans n’hi ha algunes que fins i tot canvien de província. Això és possible gràcies a una iniciativa educativa i ecològica que l'Ajuntament  va començar l'any 2023 amb l'Escola Miquel Martí i Pol, i a la qual aquest curs s’ha incorporat l'Àngela Roca.  

Butlletí