07/04/2006 - 00:00
La depuradora del Prat podrà 'produir' 50 milions de metres cúbics d'aigua reutilitzable a l'any. La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, va inaugurar dilluns, 3 de juliol, oficialment les obres, que han suposat una invesió de 100 milions, amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. El 85% els aporta el Ministeri, provinents del Fons de Cohesió de la Unió Europea mentre que el 15% restant corre a càrrec de l'Agència Catalana de l'Aigua.
Una part d'aquest cabal es farà servir perquè el Llobregat porti sempre un mínim d'aigua de Sant Joan Despí al mar i una altra s'injectarà a l'aqüífer del delta per augmentar la qualitat i les reserves, fet que permetrà frenar la penetració d'aigua salada del mar. La resta anirà a canals de reg i als aiguamolls situats entre la nova desembocadura i l'aeroport. També es crearà una barrera hidràulica contra la intrusió salina que protegirà l'aqüífer del Delta. També es preveu que millori la qualitat de l'aigua de boca.
Segons el Departament de Medi Ambient, aquest aprofitament de l'aigua s'anirà posant en marxa 'de manera progressiva i després d'una fase de proves'.
La ministra va subratllar la importància de la reutilització d'aigua, tot remarcant que la capacitat del país per obtenir recursos hídrics per aquesta via se situa en uns 1.500 hectòmetres.
La ministra espera aprovar també aquest any el decret que regularà la reutilització d'aigua d'acord amb els nivells actuals d'exigència sanitària i de qualitat. La norma substituirà la del 1986 i ha de permetre un gran augment de l'estalvi d'aigua.
Depuradora metropolitana del Besòs
També es va inaugurar el nou sistema de tractament biològic de l'altra gran depuradora metropolitana, la del Besòs, situada sota la plaça del Fòrum. Les obres d'aquesta depuradora han costat 150 milions.
A la depuradora del Besòs, s'hi ha incorporat el tractament biològic, cosa que permetrà millorar la qualitat de l'aigua del mar del litoral, reduir l'ús de reactius que s'havien d'utilitzar i minimitzar les pudors. La instal·lació dóna servei al 30% de Catalunya i és la planta coberta més gran del món integrada en una xarxa urbana, assenyalen les autoritats metropolitanes, i també la que tracta una volum més gran d'aigües residuals.
Amb l'acabament d'aquestes dues infraestructures, l'àrea metropolitana de Barcelona ja depurada el cent per cent de les seves aigües residuals.