Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
Durant la Setmana Europea de Prevenció de residus les 19 escoles que formen part d'Escoles + sostenibles de Sant Feliu han dut a terme diferents accions simbòliques per visibilitzar aquest projecte.
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus arriba un any més a Sant Feliu, un esdeveniment impulsat per la Comissió Europea i el programa d'Escoles + Sostenibles de l'Ajuntament. En aquesta edició les jornades se centren per segona vegada en la reducció d'envasos per donar a conèixer el seu fort impacte ambiental, aportant idees, suggeriments i material de suport per promoure models de producció i consum més sostenible.
A més, s'impulsaran diferents actuacions de difusió i sensibilització, com la publicació de contingut audiovisual generat pel propi alumant en forma de càpsules de vídeo. Amb el lema 'Dràstics amb els plàstics', aquestes peces protagonitzades també pels propis infants ofereixen consells i recomanacions per fer efectiva la reducció de l'envasat excessiu, i evitar-ne el seu ús.
Iniciatives dels diferents centres educatius
Entre les accions que es desenvoluparan des dels centre educatius de Sant Feliu hi ha les actuacions dels delegats verds de l'Escola Mestral que, després d'observar un augment de l'ús de d'embolcalls de plàstics als esmorzars, han fet una circular informativa per a les famílies recordant la importància de l'esmorzar saludable, i recomanant l'ús d'embolcalls reutilitzables. Per la seva banda, l'AMPA de l'Escola Mestral ha organitzat un intercanvi de xandalls de l'escola entre famílies. D'aquesta manera es reaprofitaran aquelles peces de roba que ja no són de la talla dels de casa, però encara poden servir per algun altre infant.
Per la seva banda a l'Institut Martí Dot faran un recompte dels residus plàstics que es generin a cada classe des del dilluns 20 al 24 de novembre per tal d'agafar consciència sobre l'ús excessiu de plàstic. A posteriori es mostraran els resultats i es proposaran alternatives sostenibles. En paral·lel, s'iniciaran tres campanyes simultànies per a la prevenció de residus: recollida de joguines, recollida de texans i recollida de mòbils vells.
Des de l'escola Josep Monmany s'han dut a terme dues actuacions. Per una banda han visualitzat els vídeos 'Dràstics amb els plàstics' a les aules, creant debat i aportant conclusions. Cada grup ha fet una feina en conjunt per visibilitzar la problemàtica amb els residus plàstics. D'altra banda, el comitè mediambiental ha dut a terme la tasca de revisar els esmorzars a les hores del pati i recollir en una bossa d'escombraries possibles envasos, plàstics, embolcalls... Una vegada finalitzada la setmana, s'extreuen unes conclusions que es fan a tota la comunitat educativa.
A l'escola Nadal explicaran el conte 'On és l'estrella?', i es reflexionarà sobre l'amenaça de la contaminació als mars i oceans. A cinquè, aprofitant que s'està treballant el projecte de la Terra, l'alumnat farà un taller de construccions de maquetes amb envasos.
La proposta de l'escola Gaudí, encapçalada per la Comissió Ambiental, consistirà en fer la II Passarel·la de moda sostenible del Gaudí, així com repetir la flashmob de l'any passat en què, per participar-hi, només cal anar vestit o portar algun complement amb materials reciclats.
Pel que fa a l'escola d'adults Mestre Esteve, s'elaborarà un decàleg de bones pràctiques per reduir la presència de plàstics a casa. Aquest es construirà a partir de les propostes i aportacions de la comunitat educativa. També es crearà un hort vertical a partir d'ampolles de plàstic reciclades, reutilitzant el plàstic amb un doble objectiu: donar-li una segona vida als residus, i estalviar el consum d'altres.
En el cas de b, es crearà un decàleg de bons propòsits per reduir residus. En primer lloc, es treballarà a través de la lectura de notícies relacionades amb el tema i la visualització de vídeos com 'Dràstics amb els plàstics', per després entre tot el grup classe pensar quins compromisos es podrien adquirir per reduir els envasos, i unir-los amb els d'altres cursos per crear les propostes el decàleg de l'escola.
Una altra mostra de conscienciació l'ofereix l'escola Salvador Espriu, on les i els més petits faran una recollida d'envasos i els aprofitaran per decorar els passadissos i l'escola amb la decoració de l'hivern. A la comunitat Gran iniciaran el projecte de naturalitzar els espais interiors de l'escola creant jardins verticals a partir de diferents envasos.
L'escola Bon Salvador posen sensibilitzar la seva comunitat sobre el fenòmen de la moda ràpida. Durant les sessions de tutoria, s'abordarà la importància del consum responsable i, a més, s'organitzarà un taller per confeccionar bosses per a la compra a partir de samarretes antigues.
Per últim, l'escola Tramuntana reduirà a zero els envasos a l'escola durant la celebració de la Setmana, i pel que fa a l'escola Tambor es farà un mercat d'intercanvi de roba infantil. Les famílies de l'escola i les del curs passat han donat roba, que tindrà un preu simbòlic d'un euro. Amb els diners que es recaptin, les famílies compraran un arbre per al jardí de l'escola bressol.
Segons l'Agència Catalana de Residus, els residus d'envasos generats no s'han reduït sinó que han augmentat, en part també, per l'auge del comerç electrònic. Evitar l'envasat excessiu i millorar la recollida selectiva pot reduir fortament el fenomen dels residus abandonats en espais naturals i augmentar la qualitat del material a reciclar.