Diverses entitats mostrem preocupació pel que consideren manca de compromís en la implantació de les ZBE.
Un conjunt d'entitats ecologistes i de promoció de la mobilitat sostenible i la millora de la qualitat de l'aire i la salut, han presentat un comunicat on manifesten la preocupació "pel retard en la posada en marxa de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a Catalunya, així com la possibilitat que al Parlament de Catalunya es prenguin mesures d’esquena a la ciutadania i pugui posar en perill la seva implementació".
Les entitats signants són Ecologistes en Acció de Catalunya, Greenpeace, ISGlobal, ADENC-EdC, ECODES, Observatori del Deute de la Globalització, Revo Prosperitat Sostenible, Eixample Respira, Renovem-nos, Observatori DESCA, Entrepobles, Xarxa per la Justícia Climàtica, Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), Rebel·lió o Extinció Barcelona, Campanya Contra el Quart Cinturó i Campaña Clean Cities.
Les ZBE són necessàries per protegir la salut de les persones, i del planeta, i haurien d'estar implantades des de fa mesos, com exigia la Llei de canvi Climàtic. Fan patent que es necessiten ZBE eficaces que serveixin per assolir els objectius proposats a la normativa europea i estatal en l'àmbit de la mobilitat i la qualitat de l'aire.
A Catalunya, la contaminació atmosfèrica és un problema de salut pública greu que ocasiona la mort prematura d'aproximadament 3.500 persones anualment (segons dades de l'Agència Europea del Medi Ambient per a Espanya). De fet, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat l'Estat espanyol per l'incompliment sistemàtic des del 2010 de la norma comunitària de qualitat de l'aire a l'àrea metropolitana de Barcelona. A més, el transport és l'únic sector que ha augmentat les emissions de Gasos amb Efecte d’Hivernacle les darreres tres dècades, que suposen el 30% del total d'emissions a Catalunya. Per tant, les ZBE constitueixen una de les eines amb major potencial per fer front al Canvi Climàtic a les ciutats i assolir els objectius de reducció d'emissions.
Per això és més necessari que mai actuar fermament per millorar la qualitat de l'aire que respirem a les ciutats i que té greus efectes en la salut de tota la ciutadania, però amb major incidència en la salut de la infància. El 33% dels casos d'asma infantil s'atribueixen directament als inacceptables nivells de contaminació de l’aire a les ciutats.
Les ZBE, segons l'evidència científica, són una de les moltes mesures necessàries per reduir aquests alts nivells de contaminació i la càrrega sanitària. Per tant, els retards en la seva implantació, la depreciació dels seus objectius i les moratòries contra les ZBE suggereixen que la salut pública no és important i es produeixen, a més, en el moment en què la UE debat la millora de la directiva europea de qualitat de l'aire, que marca uns valors límit encara més restrictius que els actuals.
Per tot això, les entitats signants fan una crida al seny i a la coherència de les diputades i diputats al Parlament perquè promoguin la implantació de ZBE eficaces de manera urgent, que tinguin un efecte real en la mobilitat i en la reducció d'emissions del sector sense més demora, tal com estableix clarament el PNIEC. I també demanem que s’inclogui la participació de la societat civil i la comunitat científica i mèdica, així com la dels ajuntaments, en la planificació de les ZBE.