25/07/2003 - 00:00
L'Escola de Natura del Corredor (ENC), un dels centres pioners de l'educació ambiental a Catalunya, ha tancat el curs 2002-2003 amb una bona nota. La participació de 12.807 persones en els diversos programes dissenyats i executats demostren l'arrelament d'aquest equipament amb seu a Ca l'Arenes, al terme municipal de Dosrius, al cor del massís del Corredor, a cavall del Maresme i Vallès Oriental, i que ja té 19 anys d'història.
Els nivells educatius que tracta l'escola van de l'educació infantil fins a llicenciatures universitàries. Un total de 867 professors de primària i secundària han participat en algun programa educatiu, en un total de 308 sortides realitzades durant el curs. Aquestes xifres figuren una memòria feta pública aquests dies i on es pot conèixer igualment, entre d'altres moltes qüestions, que aproximadament un 40% dels usuaris provenen del Maresme, un 30% del Vallès Oriental i, el 30% restant, de comarques diverses (Barcelonès, Vallès Occidental, Alt Penedès, etc).
El programa educatiu propi amb més demanda ha estat el "Tast de Bosc" (sortides de treball actiu de camp) amb 4.675 alumnes. Dels programes encarregats per altres institucions, cal subratllar les "Visites a la Planta de Tractament de Residus del Maresme" (per al Consorci de Residus del Maresme) amb 1.283 alumnes i el programa "Coneguem els Parcs" (per al Servei de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona) amb 1.930 alumnes.
Cal destacar també la continuació del programa -pioner a Catalunya- de formació del professorat i d'ambientalització de centres educatius anomenat "Escoles Verdes" (per als Departaments d'Ensenyament i Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya).
A continuació teniu un breu resum de la feina feta durant aquest curs, segons la memòria de l'ENC.
> Programes educatius propis:Paral.lelament, l'ENC ha creat diversos materials pedagògics i ha rebut encàrrecs de múltiples administracions (ajuntaments, Parc Serralada Litoral, Consorci de Residus del Maresme, Consells Comarcals, Diputació de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Unió Europea). Actualment, l'ENC compta amb equip estable de persones provinents del camp de la biologia i de l'educació ambiental.* Tast de Bosc (sortides de treball actiu de camp): 4.675 alumnes i 230 professors. * Viure el Bosc (estades didàctiques de tres dies a la seu de l'ENC): 666 alumnes i 58 professors. * Forma't Relaxadament (sortides didàctiques adreçades al professorat de primària i secundària): 95 professors. * Crèdits de Síntesi Territorials (treball pluridisciplinar adreçat als alumnes d'ESO): 294 alumnes i 13 professors.> Programes educatius encarregats per altres:* Visites a la Planta de Tractament de Residus del Maresme (per al Consorci de Residus del Maresme): 1283 alumnes i 83 professors. * Escoles Verdes (per als Departaments de Medi Ambient i Ensenyament de la Generalitat de Catalunya): 170 alumnes i 60 professors. * Sortides del Centre d'Educació Ambiental de Gallecs (per a l'Ajuntament de Mollet del Vallès): 1277 alumnes i 74 professors. * Coneguem els Parcs (per a la Diputació de Barcelona): 1930 alumnes i 185 professors. * Estades en conveni als albergs de la Generalitat (per a Turisme Juvenil de Catalunya): 59 alumnes i 6 professors. * Activitats del Centre d'Informació d'Arenys de Munt (per a l'Ajuntament d'Arenys de Munt): 1052 alumnes i 6 professors. * Xerrades monogràfiques (per a administracions i associacions diverses): 265 persones.