21/04/2005 - 00:00
El mes de juny acabaran els treballs de construcció de l'estructura de la instal·lació fotovoltaica que ocuparà la zona ocupada per la haima durant el Fòrum 2004, segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona. El passat mes de novembre van iniciar-se els treballs de construcció de l'estructura que sostindrà la segona fase de la instal·lació fotovoltaica situada a la zona del Fòrum, anomenada 'Placa EDAR', per distingir-la de la primera pèrgola fotovoltaica, ja coneguda i en funcionament, que es troba ubicada a sobre del que serà l'Escola de Vela.
Aquesta primera pèrgola fotovoltaica, que troba suport sobre una estructura de 112 metres de llarg per 50 d'ample, té una superfície aproximada de 5.600 metres quadrats i pot subministrar 550.000 kWh a l'any. La segona, situada sobre l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR), està formada per dues pèrgoles diferenciades en base a pòrtics de formigó. Aquests pòrtics serveixen com a suport per a una estructura en 'dents de serra', ja executada en un 57% amb anterioritat a la celebració del Fòrum Universal de les Cultures - Barcelona 2004. L'estructura està situada a una altura constant de deu metres en la superfície de l'esplanada que cobreix la depuradora.
Actualment, es desenvolupen els treballs de construcció del total de l'estructura porticada restant, així com les edificacions que allotjaran els diversos components i equips auxiliars d'aquesta segona fase de la instal·lació fotovoltaica de l'estació EDAR. En total, la suma dels dos camps fotovoltaics suposa una superfície útil propera als 7.500 m2 repartits entre les dues pèrgoles i una potència màxima conjunta de 850 kW.
La suma de la superfície de les dues estacions arriba, aproximadament, als 13.100 m2 i es valora una capacitat conjunta de producció d'energia elèctrica xifrada en 1.600.000 kWh anuals. Aquest metratge converteix el conjunt en l'estació fotovoltaica més gran d'Europa entre les que es troben integrades urbanísticament; és a dir, ubicades dintre de la trama urbana de qualsevol ciutat, informa bcn.es.
Un cop acabada l'obra d'estructura, es procedirà a la col·locació dels mòduls fotovoltaics on es generarà l'energia elèctrica per acció de la radiació solar, així com la instal·lació de la xarxa continua constituïda pel material i el conjunt de cables que enllacen els mòduls amb els inversors de tensió.
El lloc on estan situades les dues instal·lacions fotovoltaiques es considera idoni per la seva exposició a la radiació solar sense obstacles ni ombres per part de l'orografia o edificacions properes. Les dues plantes comptaran amb un sistema de monitorització, control i seguiment que permetrà la seva gestió remota i, un cop posada en marxa en la seva totalitat, suposarà un estalvi d'emissió a l'atmosfera de 440 tones de CO2.