L'hort dels pebrots: Agricultura urbana per mantenir un solar buit

Font: Sant Martí TV
13/02/2015 - 00:00
Veïns del barri de Provençals del Poblenou han treballat durant gairebé dos anys per aconseguir transformar un solar buit en un hort urbà. El districte de Sant Martí ha donat suport al projecte.

L'hort dels Pebrots, a més de permetre l'agricultura urbana de petita escala, també ha estat una fórmula per mantenir en condicions un solar buit. "Aquest espai estava ple de matolls. Contínuament s'hi havia de fer neteja perquè, sobretot a l'estiu, comportava una problemàtica important. Des de rates fins a mosquits o tot tipus d'insectes", diu Manel Pascual, membre de l'Associació Cultural i Social Bac de Roda.

El solar en qüestió es troba al número 86 del carrer de Fluvià, al barri de Provençals del Poblenou. Està envoltat per dos edificis d'habitatges que fins fa uns mesos donaven a un paisatge de malesa i runes. Transformar-lo en un hort ha permès eliminar "aquest tipus de reclamacions i problemes", indica Pascual.

La idea de fer un hort en aquests terrenys la va tenir Manuel Biedma, veí històric del barri. "No era normal que aquí hi hagués tanta porqueria", comenta. Es va adreçar a l'Associació Cultural i Social Bac de Roda per exposar-los el seu projecte, que, en paraules seves, consistia a fer horts perquè la gent del barri els pogués aprofitar. L'entitat va acceptar la proposta i va iniciar les negociacions amb el Districte de Sant Martí, que es van allargar durant gairebé dos anys.

Un cop el Districte va aprovar el projecte, va assumir els costos de neteja de la terra, que estava contaminada, hi va instal·lar un sistema de reg i hi va col·locar un barracó per desar-hi les eines. No va ser fins al darrer mes d'octubre que l'hort es va convertir en una realitat. Els veïns van batejar-lo com l'hort dels Pebrots, per les dificultats que es van trobar per tirar-lo endavant.

Ara ja poden conrear les seves pròpies verdures i hortalisses. "L'hort és biològic. Només hi posem adob natural, res de químic", indica Marco Salmaso, que disposa d'una de les 20 parcel·les per conrear. "Ara tenim enciams, cebes tendres, api, pèsols i pastanagues", explica, molt satisfet.

El projecte d'hort urbà ha estat un èxit, per això els veïns ja es plantegen sol·licitar al Districte que habiliti la part del solar que encara està buida.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon home-conreant.jpg34.82 KB

Relacionats

Butlletí