L'investigador americà Paul Dayton guanya el I Premi Ramon Margalef d'Ecologia i Ciències Ambientals

12/01/2005 - 00:00
L'investigador americà Paul Dayton ha estat el guanyador del I Premi Ramon Margalef d'Ecologia i Ciències Ambientals. Aquest guardó, instituït pel Govern català per honorar el professor Margalef, i dotat amb cent mil euros, té caràcter internacional i ha comptat amb un jurat de reconegut prestigi acadèmic i científic. Aquest jurat va proposar el nom de Paul Dayton com a guanyador en la reunió que van celebrar el passat dia 24 de novembre a París. I el Consell de Direcció del Premi l'ha nomenat aquest 30 de novembre.
Paul Dayton, que rebrà aquest premi en un acte solemne a mitjans de gener, desenvolupa la seva carrera professional a la Scripps Institution of Oceanography, a Califòrnia. Es tracta d'una personalitat cabdal en l'ecologia a nivell mundial, que ha marcat amb les seves investigacions la línia de treball mundial en recerca de les últimes dècades. Per exemple en l'ecologia de la Costa Rocallosa (anys setanta), en l'Antàrtida (anys vuitanta), en la vinculació de l'oceanografia amb l'ecologia bentònica (anys noranta) i en l'atenció a l'impacte de la pesca (2000)etc.
A més en la part més recent de la seva llarga i distingida trajectòria, ha utilitzat els seus coneixements per tractar algunes importants qüestions aplicades i contribuir directament a resoldre diversos assumptes ambientals. Ha fet una gran aportació a la creixent comprensió de la necessitat de gestionar els recursos marins des d'una perspectiva ecològica sostenible. Ha estat a l'avantguarda de la recerca sobre els efectes de la pesca sobre el medi ambient i del disseny i implementació de xarxes de zona protegida marina.
En aquest sentit, el doctor Dayton ha estat ja reconegut molt especialment amb premis de l'Associació Americana per a l'Avenç de la Ciència i la Societat Ecològica d'Amèrica (ESA) -és l'únic científic que ha rebut el prestigiós premi Mercer i també el premi Cooper de l'ESA.
Un ecòleg implicat en la formació Ha dedicat també part seu temps voluntàriament a ampliar l'ensenyament públic pel que fa a qüestions de conservació marina i gestió de recursos. Així, per exemple, com a professor ha dedicat força energies a debatre temes mediambientals i, concretament, l'impacte de la pesca, en universitats de tot EUA, així com en altres països. Ha fet molts viatges a Alaska i Arizona per parlar sobre ecologia marina en instituts d'ensenyament secundari i ha organitzat un intercanvi cultural entre adolescents d'Arizona i joves nadius de les illes Pribiloff (Alaska).
El doctor Dayton, doncs, segons la institució que el va proposar com a candidat al premi, no és sols un dels ecòlegs més il·lustres del món, sinó que també s'ha dedicat a formar moltes generacions de joves científics perquè observin i pensin críticament en el medi ambient. Ha commogut estudiants de tots els nivells i condicions socials, als quals ha infós el valor de la història natural, la importància de la literatura històrica, la fragilitat dels ecosistemes costaners i la importància d'actuar en benefici de la natura. Ensenya sobre els temes filosòfics i ètics que han d'afrontar els científics i els assumptes de política ambiental sobre els quals cada cop més es demana als ecòlegs que informin.
Consell de direcció i Jurat El consell de direcció del I Premi Ramon Margalef d'Ecologia i Ciències Ambientals el formen el president de la Generalitat, el titular del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació, el titular del Departament de Medi Ambient i Habitatge, el president de l'Institut d'Estudis Catalans, la directora de l'Institut de Ciències del Mar, el directordel departament d'Ecologia de la Facultat de Biologia, el director del Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals, un membre de la comunitat universitària o acadèmica, un membre de la societat civil catalana i un representant de la família Margalef.
El jurat, de renom internacional, està presidit per l'oceanògrafa, biòloga marina i membre del CSIC, Josefina Castellví, i el doctor en Ecologia i Biologia vegetal i membre durant vint-i-cinc anys del projecte Hombre y Biosfera de la UNESCO, John Celecia, que n'és el secretari tècnic. També formen part d'aquest jurat els professors Francisco García Novo, Robert Barbault, AnnMari Jansson, Paul del Giorgio, Peter Bridgewater i Frank Golley.

Relacionats

Butlletí