Font: Paeria de Lleida
Taller participatiu a la Llotja per debatre estratègies fer front al canvi climàtic.
L’Ajuntament de Lleida ha organitza a la Llotja una sessió participativa per debatre sobre l’estratègia que ha de seguir la ciutat per fer front al canvi climàtic, un esdeveniment que comptarà amb la participació d’unes 30 persones i representants de diferents entitats i agents socials del municipi.
En el decurs de la sessió també s'ha presentat l’esborrany del Pla del Canvi Climàtic de Lleida, un document que realitza una diagnosi dels efectes del canvi climàtic al municipi d’una banda, i objectius i possibles mesures a implementar, de l’altra. Algunes de les mesures més destacables que proposa el Pla són, per exemple, el foment de la contractació del subministrament elèctric a comercialitzadores d’energia verda 100% renovable, el foment de la mobilitat sostenible, la implementació de la recollida porta a porta dels residus municipals per millorar-ne la recollida selectiva, el foment de la rehabilitació energètica dels edificis, l’augment del consum de productes de proximitat, l’increment del verd urbà, fomentar l’ús de sistemes d’aïllament que protegeixin contra l’excés de calor, aprofundir en els programes d’activitats d’educació per a la sostenibilitat entre els escolars, entre altres.
El regidor d’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat de la Paeria, Joan Queralt, ha destacat que “Lleida és un ciutat compromesa a reduir les seves emissions i a aplicar mesures d'adaptació als efectes del canvi climàtic. Aquest repte, sense dubte, implica l'acció de tots els agents, entitats i institucions del municipi, i en aquest marc, l'Ajuntament està treballant en l'elaboració del Pla del canvi climàtic de Lleida”. Queralt també ha volgut posar de manifest la necessitat de treballar per fer front al canvi climàtic des del compromís, col·laboració i complicitat entre tots els agents socials i tots els lleidatans i lleidatanes.
Lleida es planteja, en primer lloc, reduir les emissions de CO2 provinents del consum d’energia en el transport, en els edificis, en els comerços i serveis i, també, reduir les emissions provinents dels residus que es generen. En conjunt es pretén reduir en una 40% les emissions l’any 2030 respecte l’any 2005. En segon lloc es vol incidir en les línies de treball per preparar la ciutat per als possibles efectes del canvi climàtic, alguns dels quals ja comencen a ser plausibles, com són les onades de calor, l’efecte d’illa de calor urbana i l’increment dels fenòmens extrems.