Lliurats els Premis Ciutat Sostenible a les iniciatives municipals més sostenibles

Deltebre, Viladecans i el Vallès Occidental reconeguts
07/02/2022 - 15:49

S'han lliurat els Premis Ciutat Sostenible, que des de fa 18 anys lliura la Fundació Fòrum Ambiental, amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i la col·laboració d'Ecoembes, com a reconeixement als municipis i ens locals supramunicipals de l'Estat espanyol que hagin apostat per projectes i actuacions dirigides a potenciar la sostenibilitat.

Aquest any l'ajuntament de Màlaga ha rebut el premi a la ciutat més sostenible pel projecte “Málaga ciudad sostenible”. S'hi ha desenvolupat un pla d'acció transversal per millorar la qualitat ambiental total de la ciutat a través de projectes categoritzats per temàtiques d'actuació i un programa de sensibilització i divulgació cap a la ciutadania que permeti conèixer i identificar-los. S'han identificat més de 70 accions en els darrers anys que posicionen Màlaga com un referent en sostenibilitat.

Els altres municipis premiats en aquesta setzena edició han estat: l'Ajuntament de Carballo, en aquesta mateixa categoria; Orense, a la categoria d'aigua; Ibi i Parla, a la categoria d'educació ambiental; Viladecans, a la categoria d'energia; Còrdova i Deltebre a la categoria de residus i el Consell Comarcal del Vallès Occidental, a la categoria d'adaptació al canvi climàtic. També, s'ha reconegut Green Globe Sypa en col·laboració amb l’ajuntament de Racó de la Victòria, FCC Medi Ambient en col·laboració amb l’ajuntament de l’Hospitalet i Ona neta Cleanware en col·laboració amb l'ajuntament de Palma de Mallorca a la categoria de cooperació publicoprivada.

Hugo Morán, secretari d'Estat de Medi Ambient ha lliurat els Premis en un acte en què estava acompanyat pel Sr. Ramon Roca, president de la Fundació Fòrum Ambiental i la Sra. Begoña de Benita, directora de Relacions Externes d'Ecoembes.
 

Els projectes premiats

L'Ajuntament de Màlaga ha estat el guanyador del 17è Premi Ciutat Sostenible.

El finalista en aquesta mateixa categoria és l'Ajuntament de Carballo pel projecte “De Carballo net a Carballo sostenible” pla d'acció de millora sostenible amb objectius com la millora de la mobilitat, la participació ciutadana, neteja i gestió de residus mitjançant un sistema d’integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i amb un pla que permeti al 2030 aconseguir de Carballo un ajuntament autosuficient i conseqüent amb l'economia circular.

L'Ajuntament de Còrdova ha rebut el premi a la categoria de Gestió de Residus pel seu projecte “Un nou impuls al reciclatge” que busca aconseguir un augment de les taxes de reciclatge i la disminució dels dipòsits a l'abocador. Aquest projecte ha obtingut resultats positius i un important increment en la taxa de recollida i de reciclatge, amb percentatges superiors al 50% i amb unes de les dades més altes a nivell nacional.

L'Ajuntament de Deltebre ha estat reconegut com a finalista en aquesta mateixa categoria pel projecte de reducció de les tones de residus generats alhora que la creació de flotes mogudes per gas liquat, més sostenibles per a la recollida i amb planificacions de rutes i sistemes més optimitzats. S'han aconseguit importants reduccions de fracció resta, augment del reciclatge i una important conscienciació ciutadana.

L'Ajuntament d'Ourense ha rebut el premi a la categoria d'Aigua, amb el projecte mediambiental “De la sequera a la resiliència davant del canvi climàtic”. Un municipi que malgrat la seva situació geogràfica en els darrers anys ha patit casos extrems de sequera i busca plantar cara a aquestes situacions per garantir un correcte accés a l'aigua com a recurs vital. Els resultats pretenen la preservació de la biodiversitat de la ciutat i la posada en valor dels rius de manera sostenible.

L'Ajuntament d'Ibi ha estat el guanyador a la categoria d'Educació Ambiental per l'actuació “Els insectes mouen el món” del Museu de la biodiversitat. Amb aquest projecte es busca introduir el paper dels insectes com a vectors fonamentals per als ecosistemes i la seva conservació. En aquest projecte han participat més de 126 mil persones al museu a més de les mostres itinerants.

L'ajuntament finalista en aquesta categoria ha estat el de Parla pel seu projecte de restauració del rierol Humanejos. Aquesta restauració s'ha desenvolupat a través de projectes escolars, centres d'ocupació i persones en situació d'atur. S'han plantat més de 10.000 plantes autòctones, han participat gairebé 6 mil estudiants i s'han reutilitzat 60 tones de restes vegetals.

A la categoria d'Eficiència energètica el premi ha recaigut a l'Ajuntament de Viladecans, pel projecte “Vilawatt” un projecte que busca involucrar la societat en el procés de la transició energètica mitjançant la renovació energètica d'edificis, promoure l'estalvi i l'eficiència.

El guanyador a la categoria d'Adaptació al canvi climàtic ha estat el Consell Comarcal del Vallès Occidental pel projecte “Boscos del Vallès” que busca l'aprofitament de la biomassa forestal i afavorir una gestió sostenible dels recursos forestals per disminuir-ne la combustibilitat i augmentar-ne la resistència. Això ha suposat la creació de tres infraestructures noves, promoure l'ús de la biomassa, creació d'associacions forestals amb una mobilització de biomassa de 4.300 tones i la gestió de 200 ha de pi blanc.

El finalista en aquesta categoria ha estat l'Ajuntament de Santander pel “Plan de transporte vertical” que busca vertebrar la connexió de vianants de la ciutat en sentit nord-sud amb una trama urbana de vianants i enderrocant barreres que contribueixin al repartiment de la mobilitat a la ciutat.

L'empresa Green Globe SYPA SL ha rebut el premi a la categoria de Col·laboració públicoprivada, amb el seu projecte de “Camino escolar en Ruta en Rincón de la Victoria”, un projecte innovador que busca recuperar l'autonomia dels nens per acudir a l'escola per mitjans propis , sense vehicle motoritzat, fomentant la seva autonomia, la reducció de consum de combustibles fòssils associats als vehicles familiars o autobusos escolars amb la reducció de l’impacte en el canvi climàtic.

L'empresa FCC Medi Ambient ha resultat finalista ex aequo en aquesta mateixa categoria pel seu pla de formació per als seus treballadors a l'Hospitalet de Llobregat dirigit a adaptar la plantilla a aspectes com la Responsabilitat Social Corporativa, l'ecologia relacional i l'empoderament dels treballadors i que d’aquesta forma siguin més sensibles i motivats a l'activitat que l'empresa desenvolupa al municipi.

La fundació Cleanwave és l'altre finalista en aquesta categoria per la seva activitat a Palma de Mallorca destinada a reduir el consum d'ampolles de plàstic i conscienciar la població sobre l'impacte dels plàstics d'un sol ús a l'entorn, per això s'ha creat una xarxa d'estacions de farciment per tota la ciutat on s'implica també els restaurants i comerços i campanyes de conscienciació. S'ha aconseguit una reducció de gairebé 4 milions d'ampolles i fins ara s'han instal·lat 33 fonts públiques d'aigua a la ciutat de Palma i s'instal·laran 30 fonts més al llarg d'aquest any.

El jurat qualificador d'aquest any ha estat format per les entitats i institucions següents:

     Ministeri de Transició Ecològica.

     Junta d'Andalusia

     Generalitat Valenciana

     Junta de Castella i Lleó

     Govern de Canàries

     Xunta de Galícia


 

Relacionats

Butlletí