L¿ONU lliga la sostenibilitat ambiental amb la millora de la democràcia

24/07/2002 - 00:00
La lluita per la preservació del medi natural està estretament relacionada amb el desplegament d'una nova onada de democratització al món. Aquesta és una de les idees expressades per Gita Welsch, directora del grup de desenvolupament institucional del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), en la presentació a Barcelona de l'informe que anualment elabora aquest organisme de l'ONU. Welsch, preguntada per una de les assistents en l'acte, que es va celebrar dimarts, 23 de juliol, a la sala d'actes de l'Escola Tècnica Superior de Camins, Canals i Ports de Barcelona de la UPC, simultàniament a 25 països, va argumentar que 'la crisi dels governs no només té conseqüències polítiques, la millora de la democràcia és imprescindible per assegurar la presa de consciència de la població local sobre els riscos ecològics de certes pràctiques'. Precisament, una de les conclusions de l'informe va en aquesta mateixa línia: Cal anar dels 'vots' a les 'veus', és a dir, cal enfortir les vies de participació ja que, segons l'ONU, s'ha estancat l'avenç de la democràcia al món. De poc serveixen les democràcies formals o les grans declaracions d'intencions dels països rics.

La supressió dels règims totalitaris ha d'anar acompanyada de millores socials i laborals profundes, els compromisos han d'anar acompanyats, igualment, d'un pla d'acció concret i plausible. Welsch no va parlar gaire de la pròxima Cimera per al Desenvolupament Sostenible de Johannesburg, tot i que en l'ordre del dia d'aquesta cimera el lligam entre el sostenibilisme ambiental i el desenvolupament humà es relacionen estretament, però en canvi va citar en diferents ocasions la recent Conferència de la Sida a Barcelona. La dramàtica situació de la sida en el continent africà és un dels exemples més corprenedors del precari estat del món denunciat pel PNUD.

El Centre Unesco de Catalunya, la Càtedra Unesco en Tecnologia, Desenvolupament Sostenible, Desequilibris i Canvi Global de la UPC, l'Associació per a les Nacions Unides de Catalunya i la Creu Roja a Catalunya van convocar l'acte de presentació de l'edició en català de l'informe, que porta per títol 'L'aprofundiment de la democràcia en un món fragmentat'. Enric Carrera, professor coordinador de la Càtedra Unesco, Fèlix Martí, director del Centre Unesco i Andreu Mas-Colell, conseller del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació de la Generalitat, van coincidir tots en les seves intervencions i van subratllar la utilitat del material recopil·lat pel PNUD. Les paraules de Fèlix Martí van ser especialment oportunes: 'Aquestes són dades amb credibilitat, dades que ens ajuden a mobilitzar-nos conscientment'.

Més informació a:

Avui: L'ONU alerta que s'ha estancat l'avenç de la democràcia al món.
La Vanguardia: Crece la desigualdad social en España.

Relacionats

Butlletí