Font: Ajuntament de Mataró
L’Ajuntament de Mataró ha finalitzat i acaba de posar en funcionament a l’edifici de Via Pública la setena coberta fotovoltaica instal·lada en un equipament municipal. En els propers mesos hi ha previstes 30 instal·lacions més, de les quals una desena es volen destinar a autoconsum compartit i poder reduir així la factura energètica a famílies vulnerables.
Foto: L'alcalde, David Bote (dreta), i el regidor Xesco Gomar a la coberta de l'Edifici del Pericó. Ajuntament de Mataró
L’alcalde, David Bote, i el regidor de Sostenibilitat i Transició Ecològica, Xesco Gomar, han presentat avui la previsió de cobertes fotovoltaiques que s’instal·laran a Mataró en els propers mesos. Aquests projectes s’emmarquen en l’estratègia Mataró pel Clima, que inclou més de 100 accions encaminades a mitigar el canvi climàtic i pal·liar els seus efectes al municipi. També estan en consonància amb els objectius estratègics que assenyala l’Agenda 2030 i l’aplicació a les polítiques municipals dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Actualment 6 equipaments disposen de plaques fotovoltaiques instal·lades i en funcionament a les seves cobertes: Biblioteca Pública Pompeu Fabra, Escola Marta Mata, Poliesportiu Municipal Maria Teresa Roca i Vallmajor, Institut Miquel Biada (traspassat a la Generalitat), Centre Cívic Pla d’en Boet, Edifici del Pericó. Aquesta setmana està previst també posar en marxa la de l’Edifici de Via Pública, per tant ja seran 7 les cobertes en funcionament. Totes elles permeten reduir el consum energètic d’aquests edificis provinent de la xarxa de subministrament.
De les 30 noves cobertes fotovoltaiques que es preveu posar en marxa durant el 2023, 20 es destinaran, com les actuals, a reduir el consum individual dels propis equipaments, mentre que les 10 restants seran instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum compartit. És a dir, serviran tant per generar electricitat per a ús del propi edifici com per compartir aquesta energia amb altres usuaris, ja siguin equipaments o famílies que veuran així reduït el rebut de la llum.
Les noves 20 cobertes fotovoltaiques per a ús individual s’instal·laran a:
- Escola Àngela Bransuela
- Escola Antonio Machado
- Escola Camí del Cros
- Escola Germanes Bertomeu
- Institut Escola Mar Mediterrània
- Escola Montserrat Solà
- Escola la Llàntia
- Escola Bressol La Llàntia
- Escola Bressol Els Menuts
- Camp Municipal de Futbol Can Xalant
- Camp Municipal de Futbol Pla d’en Boet
- Camp Municipal de Futbol Vista Alegre
- Edifici de Promoció Econòmica
- Casal Municipal de la Gent Gran del Parc
- Casal Municipal de la Gent Gran d’Oriol Batista
- Casal Municipal de la Gent Gran de Cirera
- Antic Casal de Joves de Cerdanyola
- Espai Jove Cerdanyola
- Edifici de l’antic Casal de Joventut plaça Espanya
-
Care City Lab
Les 10 cobertes fotovoltaiques que es preveu puguin funcionar per a autoconsum compartit s’instal·laran a:
Escola Anxaneta
Escola Cirera
Escola Les Aigües
Escola Maria Mercè Marçal
Escola Rocafonda
Centre Cívic Rocafonda
Poliesportiu Municipal del Carrer d’Euskadi
Escola Bressol el Tabalet
Pista Poliesportiva Municipal Remigio Herrero-Coberta Cerdanyola (obres iniciades)
Pista Poliesportiva Municipal Eusebi Millán-Coberta Pla d’en Boet
24 de les 30 noves instal·lacions previstes formen part d’un encàrrec per a la gestió de les obres i manteniment posterior que l’Ajuntament ha fet a la societat municipal Aigües de Mataró. Tots aquests projectes ja han estat aprovats i es tramiten per a la seva licitació, adjudicació i execució en els propers mesos. La coberta de l’edifici de Via Pública, que es posa ara en marxa, també està inclosa en aquest encàrrec.
La resta de projectes els executarà l’Ajuntament aprofitant en alguns casos obres de reforma i millora programades en els equipaments.
Una aposta per l’energia sostenible
Les 30 noves cobertes suposen una inversió d’1,6 milions d’euros. Per al seu finançament, l’Ajuntament ha sol·licitat a la Diputació de Barcelona ajuts per import d’1,44 milions, en el marc del Programa Sectorial Renovables 2030 de suport a inversions locals pel clima.
Les cobertes projectades multiplicaran per 7,5 l’energia que generen les instal·lacions fotovoltaiques municipals actuals (de 252.885 kWh a 1.921.259 kWh). Aquests gairebé 2 milions de kWh equivalen al consum anual de 835 habitatges o al 30 % de les necessitats d’electricitat de tots els equipaments municipals. Com a benefici mediambiental, apostar en aquest cas per l’energia solar suposarà deixar d’emetre 442 TnCO2/any.