Menorca presenta a Europa els avanços en l’objectiu d’assolir el 85% d’energies renovables

02/05/2019 - 08:00

Es concreten definitivament les línies d’ajudes per autoconsum, parcs fotovoltaics i aparcaments que se gestionaran a través del Govern central

Una delegació encapçalada per la Presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, el conseller de Territori, Energia i Mobilitat del Govern balear, Marc Pons, i el director de renovables de l’IDAE, Joan Groizard, s’ha reunit amb el director general d’Energia de la Comissió Europa, Dominique Ristori, amb l’objectiu d’avançar en el Pla de Transició Energètica Menorca 2030. La trobada, que ha tingut lloc a Brussel·les, ha servit per avançar en diverses línies per tal de fer realitat l’objectiu de que Menorca arribi al 2030 consumint un 85% d’energies renovables.

Durant la trobada s’ha tancat definitivament l’arribada de fons europeus a través del Govern central per a fer possible una primera fase d’aquesta transició. Així, Govern central i Comissió Europea han establert que a principis d’abril es convocarà la subhasta per valor de 40 milions d’euros per a la instal·lació de parcs fotovoltaics a Balears, una línia de la que es podran beneficiar diferents iniciatives a Menorca. També s’han confirmat les tres altres línies d’ajuda anunciades per l’illa, i que suposen 5 milions d’euros de fons europeus per a la instal·lació de parcs fotovoltaics a Menorca, 5 milions d’euros per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a aparcaments públics de municipis, i 3 milions d’euros per a iniciatives d’autoconsum energètic. Es tracta de fons europeus que es gestionen a través de l’IDAE (Govern central), i que ajudaran a que el proper any ja es pugui assolir la fita del 20% d’energies renovables a l’illa.

Paral·lelament a l’arribada d’aquests fons europeus, s’ha aprofundit en el paper de Menorca com a terreny propici per a implementar iniciatives pilot que serveixin per avançar en l’ús d’energies renovables i l’eficiència energètica i que puguin ser models a replicar a altres terrenys. S’ha constatat que Menorca està molt avançada en el camí cap a la transició energètica, ja que de les 26 illes seleccionades al programa Clean Energy Islands, i segons han informat des del propi Secretariat europeu, Menorca és l’única que disposa ja del pla de transició elaborat. Açò permet que a l’Illa ja es pugui estudiar la viabilitat de projectes concrets per a la seva implementació.

En aquesta línia, s’han presentat 8 projectes singulars concrets, amb l’objectiu de provar sobre el terreny iniciatives a petita escala, que puguin ser després replicats i incrementats. Aquests 8 projectes són els següents:

- Conversió d’un polígon empresarial en autosuficient energèticament.
- Instal·lació d’emmagatzament elèctric a Menorca, per tal de provar tres tecnologies diferents.
- Rehabilitació d’edificis comunitaris d’habitatges cap a un consum energètic nul.
- Reforma d’infraestructures hoteleres seguint criteris d’edificis de consum energètic pràcticament nul.
- Generació d’electricitat a través de plaques fotovoltaiques a aparcaments en superfície per a un autoconsum compartit per a particulars i empreses ubicats en un radi de 500 metres.
- Socialització de projectes públics de promoció d’energies renovables a sòl públics o cedit.
- Desplegament d’una xarxa massiva de punts de recàrrega de vehicles elèctrics associada a un sistema de cotxe compartit.
- Disseny d’una metodologia per a la planificació, seguiment i control de la transició energètica ràpida a illes geogràfiques.

L’objectiu d’aquests 8 projectes singulars és, per una banda, testejar iniciatives que puguin ser aplicades a major escala i a altres llocs i, per altra banda, consolidar Menorca com a zona pilot per a l’aplicació d’energies renovables i d’una política pionera en eficiència energètica i reducció d’emissions contaminants. Les institucions europees han empès l’illa a fer aquest pas i treballar en la línia de la innovació i la investigació, refermant així la seva aposta per Menorca com a espai privilegiat per aquesta transició energètica, per les seves dimensions, implicació social, empresarial i institucional.

Durant aquesta reunió, s’ha parlat també de projectes a major escala, que han de permetre avançar en la implementació de renovables a Menorca. Així, s’ha posat damunt la taula de la Comissió Europea el projecte per convertir Milà en un punt de generació d’energies renovables, amb una combinació d’energia eòlica i fotovoltaica amb capacitat per generar 20 MW de potència. Aquest projecte, valorat en un 17 milions d’euros, serà analitzat ara per les autoritats europees, per tal d’estudiar el grau d’implicació que es pot assolir.

Durant aquesta trobada s’ha treballat també en la implicació de les diferents administracions per fer realitat l’objectiu del 85% d’energies renovables el 2030.

En aquest sentit, i aprofitant que s’estan dissenyant els criteris que han de regir els fons estructurals europeus durant els propers anys, des de Menorca i Balears s’ha posat damunt la taula que els criteris de repartiment d’aquestes ajudes tinguin en compte la transició energètica i experiències com la de Menorca.

En aquest sentit, els diferents organismes de la Comissió Europea s’han posat a disposició de la delegació menorquina. Cal recordar que alts funcionaris europeus ja es van desplaçar a Menorca per analitzar sobre el terreny l’aposta de Menorca, i que ara han rebut a Brussel·les durant dos dies la comitiva insular. En tot moment, des d’Europa s’ha elogiat l’aposta menorquina.



 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El nou servei de l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat ofereix assessorament personalitzat a la ciutadania, al comerç i al teixit empresarial local en matèria energètica. Des de 2017, l'Ajuntament ha reduït un 85,2% les emissions de CO₂ en equipaments i instal·lacions municipals.

Notícia

Entitats i municipis adherits a l’Amep i a la Xse presenten el decàleg amb propostes en matèria d’energia pel Govern de Catalunya.

Article

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha posat en marxa l’Oficina de Transició Energètica (OTE), una nova finestreta destinada a oferir assessorament i informació a la ciutadania i a les empreses en matèria energètica. Aquesta iniciativa té com a objectiu facilitar la incorporació d’energies renovables i millorar l’eficiència energètica a la ciutadania.

Butlletí