Més de mig miler d’espècies animals conviuen amb els humans a Barcelona

Font: Betevé

27/10/2020 - 12:55

L'Atles de la biodiversitat de Barcelona ha ampliat el catàleg de fauna, que se suma al de la flora, amb unes 1.500 espècies d'arbres i plantes

En els carrers, parcs i zones verdes de Barcelona viuen més de mig miler d’espècies animals. L’Atles de la biodiversitat de Barcelona, un web que recull tota la flora i fauna que hi ha la ciutat, ha ampliat recentment el catàleg d’espècies documentades gràcies a un inventari realitzat amb universitats, centres de recerca i empreses municipals. En total, l’atles té documentades 532 espècies d’animals, 441 d’arbres i més de 1.500 plantes i herbes urbanes.

est inventari, s’han pogut catalogar 19 espècies de mamífers, entre les quals hi ha nou tipus de ratpenats. També s’han documentat 42 espècies de papallones, tres d’amfibis i 10 de rèptils. Tot plegat se suma al que ja incloïa l’atles: 169 espècies d’ocells observats a la ciutat (més 83 que hi fan niu), 16 tipus de libèl·lules, 73 llimacs de mar i altres espècies d’invertebrats (48 aranyes, 61 escarabats, 27 mosques, 32 cargols, 23 abelles, vespes i formigues i nou saltamartins).


Capses niu per mantenir la biodiversitat

En els últims anys, l’Ajuntament ha instal·lat diverses estructures per tal que la fauna pugui trobar el seu hàbitat a la ciutat i mantenir la biodiversitat a Barcelona. És el cas dels hotels d’insectes (40) i les capses niu per a ratpenats (52) o per a ocells (199). Uns dels ocells que es beneficien d’aquestes capses són les gralles, una espècie protegida que sol fer nius en cavitats dels edificis. Com que per foragitar els coloms s’acostumen a tapar forats, les capses niu faciliten que les gralles hi puguin incubar.
 

Més de 240.000 arbres

L’Atles de la biodiversitat permet consultar barri a barri quines espècies animals i vegetals hi ha. Pel que fa a la flora, a Barcelona hi ha catalogades 441 espècies d’arbres, amb 243.208 exemplars. També hi ha 1.191 tipus de plantes ornamentals als parcs i jardins, així com 200 herbes urbanes, nou espècies d’orquídies i 113 tipus de líquens.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona ha donat el tret de sortida del Pla Natura 2021-2030, una estratègia a 10 anys vista amb un programa d’acció a més curt termini sota el qual s’executaran una quarantena d'actuacions en els propers tres anys. S'inicia el procés de participació ciutadana que ofereix la possibilitat d’informar-se i debatre sobre les actuacions de millora previstes.

Article

Aquest mapa en línia que recull la flora i la fauna urbanes és una eina oberta a tothom per conèixer la biodiversitat de la ciutat, gaudir-ne i protegir-la. S’ha actualitzat i recull prop de 1.500 espècies d’arbres i plantes i 532 d’animals.

Notícia

Els animals han estat gairebé un any en dos centres de recuperació per millorar la seva supervivència, com proposen els programes de gestió i conservació de l’espècie.

Butlletí