06/01/2004 - 00:00
Consulta aquí les notícies publicades a Sostenible sobre el Fòrum 2004.
[ Actualitzada a les 07:15! ]
La intervenció de Mikhail Gorbachov a la Haima, on participava en l'espai les '141 preguntes al Fòrum', era, sens dubte, un dels moments destacats del Fòrum Barcelona 2004. La popularitat de l'ex première rus assegurava una gran expectació i, certament, el públic va respondre amb la seva presència i amb diverses preguntes, algunes relacionades amb la crisi de l'aigua. Cal dir que Gorvachov [en la foto, signant el llibre d'honor del Fòrum] era a Barcelona per tancar el diàleg 'L'Aigua: seguretat i vida', cosa que es produirà dimarts, a la tarda.
Unes dues mil persones van omplir l'auditori de l'escenari de la Haima per seguir la intervenció Gorbachov, actualment president de Green Cross International, dilluns sobre les 8 de la tarda. Gorbachov, responent a la pregunta inicial, va dir que el món necessita una perestroika global per renovar molts dels seus principis. Va comentar que aquesta renovació és especialment necessària als Estats Units: «Després de la desintegració de la Unió Soviètica, els ha sorgit un complex de guanyador que és molt perillós per als altres. Han d'aprendre a viure en aquest nou món global.»
El president de Green Cross International va informar que més de 1.000 milions de persones no tenen accés a un subministrament d'aigua potable assequible i segur, tot assegurant que la primera causa d'infeccions es deu a la manca d'aigua potable. Sobre l'ús d'aquest recurs, va recalcar que podem crear greus problemes socials perquè «en moltes regions no saben utilitzar-la bé; hi ha errors en el repartiment». A més de saber-la aprofitar, però, «potser caldria pagar-la millor, per modernitzar-ne els sistemes d'abastiment. També cal trobar tecnologies per convertir l'aigua de mar en aigua potable».
El president de Green Cross International va fer una crida a la ciutadania per fer front al problema greu de l'aigua «perquè a la política actual li falta voluntat per resoldre'l». Es va referir a l'absència d'accions conjuntes entre els diversos països: «Hem fet tres fòrums sobre l'aigua potable amb la participació de sis mil persones i encara no s'ha arribat a pactar cap acció conjunta.»
Aquestes accions conjuntes, segons Gorbachov, haurien de construir-se sobre la base de l'estalvi i el manteniment dels recursos existents, la cooperació internacional, i una base jurídica de dret internacional que pogués crear plataformes capaces de resoldre problemes.
Rebut amb una forta ovació, Gorbachov va respondre diferents preguntes. Per exemple, va qualificar d'errada política la guerra d'Iraq: «Primer, es va deixar de banda la veu de la gent i, després, es va comprovar que no hi havia armes de destrucció massiva. La guerra no ha solucionat res. Ara la situació és pitjor.» Es va mostrar favorable que tropes del món musulmà ocupin el lloc de les tropes americanes «perquè és una forma viable de solucionar el problema». Malgrat les seves crítiques als EUA, l'expresident de la Unió Soviètica va reiterar que, per responsabilitat, tothom ha d'estar obert a dialogar amb tothom. Aquest diàleg s'hauria de fer a través de l'ONU: «Li hem de donar suport. Hi ha qui, amb l'ONU, no hi ha volgut comptar, però és a l'ONU on hem de trobar respostes i solucions als grans problemes actuals», va afegir.
Mikhail Gorbachov va criticar que vivim immersos en un procés caòtic i ple de tensió, on s'accentuen les diferències entre els països rics i els pobres. Va mostrar la seva simpatia pels moviments antiglobalització perquè «cal una globalització amb cara humana», va precisar. En aquest sentit, va recordar que la meitat de lapoblació mundial viu amb menys de dos dòlars diaris.
Respecte a les iniciatives que cal prendre, Gorbachov es va distanciar d'aquells que compten només amb l'actuació que pot realitzar l'Europa que només agrupa els països occidentals: «Europa pot fer moltes coses, sobretot si es tracta d'una Europa unificada des de l'est. Aquesta unió seria molt respectada per països com ara la Xina o els EUA.»
Més informació sobre el diàleg, aquí i en aquesta informació de Sostenible.