El moviment Fridays for Future aconsegueix posar al centre de l'agenda pública l'emergència climàtica i reuneix milers de persones per demanar mesures efectives per aturar la crisi ambiental.
“Que canvie el sistema, no el clima” “Ni un grau més, ni una espècie menys” “No tenim un planeta B”… Aquests eslògans, entre molts d’altres, sonaren divendres amb força a les principals ciutats del país, encapçalades per la gran manifestació que va aplegar més de 20.000 persones a Barcelona.
Entre els manifestants molts somriures i complicitats. Els assistens eren majoritàriament joves, estudiants empoderats per l’exemple de Greta Thunberg, i el seu moviment Fridays for Future, els que emparen avui els incondicionals de l’ecologisme, moltes persones adultes, que satisfetes i incrèdules assisteixen al que sembla la culminació de grans lluites per situar la crisi ambiental a l’epicentre de l’agenda pública.
A Fridays for future, moviment organitzador, s’havien adherit milers d’organitzacions. I es va fer evident que la ciutadania està reivindicant accions concretes i efectives per posar fre a l’emergència climàtica que amenaça la nostra vida al planeta.
Divendres 100.000 persones vam sortir a Barcelona per exigir mesures contra l'Emergència Climàtica. Som l'última generació que pot aturar aquesta catàstrofe, fem-ho! La lluita no s'ha acabat, seguim! #JustíciaClimàtica #EmergènciaClimàtica27S pic.twitter.com/0FIKWVRuFb
— Fridays For Future Barcelona (@f4f_barcelona) September 29, 2019
A Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears les manifestacions han aplegat milers de persones: 20.000 a Barcelona, unes 5.000 a Girona i 2.000 a Tarragona. 15.000 persones s'han manifestat a València, segons l'organització. A Palma la manifestació s’ha fet al migdia i hi han participat 6.000.
“La nostra generació és l’última que té a les seves mans l’oportunitat d’aturar aquesta catàstrofe; és ara o mai”, van advertir repetidament els responsables de Fridays for Future que van llegir el manifest final a la manifestació de Barcelona. L’organització va subratllar que la lluita contra el canvi climàtic és transversal: “és una lluita contra el sistema” . Un cop acabat el manifest, els representants de F4F també van donar veu a alguns dels col·lectius que ja estan afectats, diuen, pel canvi climàtic, com les Dones Brasileres contra el Feixisme, el col·lectiu dels manters o la Tancada d’Immigrants. Tots van agrair el suport dels joves en la lluita contra els grups de poder que, segons ells, els han “obligat a emigrar”. Una idea va acabar planant sobre les abraçades finals dels joves: que havien aconseguit avergonyir els governs i havien unit la societat per exigir a les administracions que posin límits a la indústria i les grans corporacions.
20.000 persones en la manifestació pel canvi climàtic a Barcelona
Les manifestacions han servit per tancar una setmana plena d’actes reivindicatius per la lluita contra el canvi climàtic. De fet, el mateix 27, al matí, en diverses ciutats com ara València, Barcelona, Girona o Manresa, diferents entitats, com les universitats, sindicats o escoles han fet concentracions per demanar que es declari de forma urgent l’emergència climàtica i que es desenvolupin polítiques per a lluitar contra el canvi climàtic.
Así se veía #Valencia en la #HuelgaMundialPorElClima del pasado #27S.
— #FridaysForFutureValència (@for_valencia) September 29, 2019
Todas juntas unidas por nuestro futuro y el de las próximas generaciones.
¡Os esperamos cada viernes a las 18:00h en la Plaza de la Virgen!#ClimateStrike #FridaysForFuture @GretaThunberg pic.twitter.com/lMfaeibJAz