Mòbils: «mortals» per a les abelles

Xavier Borràs/EcoDiari.

13/05/2011 - 00:00
La contaminació electromagnètica és una de les causes del col·lapse de les poblacions d'abelles en el món, segons que acaba de confirmar el nou estudi Mobile phone-induced honeybee worker piping , realitzat pel biòleg Daniel Favre, científic col·laborador del Laboratory of Cellular Biotechnology (LBTC) de l'Institute of Technology (EPFL) a Lausana (Suïssa). Se sap de fa temps que el manteniment de les colònies d'abelles té implicacions molt importants en els nostres ecosistemes. En el seu estudi, el científic suís ha analitzat els efectes de les ones electromagnètiques dels telèfons mòbils en el comportament de les abelles.

Els telèfons mòbils van ser col·locats a prop de les abelles i els sons produïts per les abelles van ser enregistrats i analitzats. Les investigacions han demostrat que els telèfons mòbils no solament afecten el comportament de les abelles, sinó que també els menen a la mort. Més de 83 experiments a prop dels ruscos han produït els mateixos efectes. 

Els resultats obtinguts en forma d'audiogrames i espectrogrames de diferents sons van revelar que la radiació dels telèfons mòbils té un impacte significatiu en el comportament de les abelles, incloent la inducció de senyals d'alarma emesos per les abelles obreres. Aquests sons de l'abella obrera anuncien o bé la preparació de l'eixamenament o bé reflecteixen grans pertorbacions en una colònia d'abelles.

De fet, el soroll produït per les abelles augmenta més de 10 vegades cada cop que rep o emet una trucada. Per contra, el brogit disminueix i torna a la normalitat quan el telèfon està apagat o roman en espera. 

"Quan sona el telèfon, el soroll de les abelles augmenta considerablement i això dóna el senyal per sortir del rusc", ha explicat el doctor Favre. "Sovint, resten tan confuses que volen cap a la seva mort…, la tecnologia de la telefonia mòbil és mortal per a les abelles... L'estudi ho demostra de manera definitiva."

Aquest estudi pot contribuir en gran mesura a aclarir les causes de la misteriosa desaparició de les colònies d'abelles a tot el món. En efecte, a més dels àcars, dels virus, dels bacteris (que són causes biològiques), o dels pesticides (que reflecteixen les causes antròpiques), el cert és que més de la meitat dels casos de desaparició de les abelles a l'hemisferi nord encara no s'ha aclarit. En efecte, s'ha observat que en més del 60% dels casos, les abelles deixen el rusc durant l'hivern, en un moment en que no tenen cap possibilitat de sobreviure en la natura.

Relacionats

Notícia

Per ara, els experiments realitzats a l’IRTA la Ràpita demostren que els pops de més d‘un quilo capturen crancs de totes les mides disponibles al medi. L’estudi forma part projecte ECESIS, que té l’objectiu conèixer l’ecologia del cranc blau, els impactes en els ecosistemes natius i el control exercit pels depredadors i l’explotació pesquera.

Article

Com sabem que l'estat de la natura a Catalunya no és prou bo? Aquest vídeo posa en valor el paper de la ciència ciutadana en l'obtenció d'informació sobre l'estat de la natura i la necessitat d'elaborar indicadors a partir d'aquesta informació que permetin interpretar-la de manera fonamentada.

Notícia

La Comissió Europea va adoptar aquest 22 de juny diverses propostes capdavanteres que tenen per objectiu restaurar els ecosistemes del continent i recuperar la natura i la biodiversitat, de les terres agrícoles als mars, els boscos i els entorns urbans. A més, la CE també proposa reduir l’ús i els riscos dels plaguicides químics en un 50% el 2030 com a molt tard. Unes propostes fermes per continuar en el camí del Pacte Verd Europeu per millorar la resiliència i la seguretat del subministrament d’aliments a la UE i al món.

Butlletí