Foto: E.Guillaumet - Arxiu Xarxa
L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha aprovat per unanimitat en el Ple el 1er Pla Local de Prevenció de Residus.
Amb aquest instrument es planificaran i prioritzaran les actuacions en matèria de reducció i reutilització de residus al municipi els propers 3 anys (2018 – 2020). El projecte del Pla ha comptat amb la participació i la col·laboració de la ciutadania de Mollet qui ha fet les seves aportacions a través de diferents canals.
L’objectiu del Pla és promoure la prevenció de residus a la ciutat sensibilitzant, implicant i fent partícips a la ciutadania, als diferents agents econòmics i a les entitats del municipi per tal de fomentar la reutilització i el consum responsable.
Així, entre d’altres, algunes de les actuacions previstes seran fomentar el reaprofitament alimentari, promoció de l’ús responsable i desmaterialització de la informació a l’Ajuntament i equipaments municipals, promoció de la reparació per a la reutilització en un equipament municipal, campanyes de reducció de residus d’un sol ús al Mercat Municipal, distribució de carmanyoles i embolcalls d’un sol ús als centres educatius o programes de sensibilització pel reaprofitament de roba i calçat i recollida d’olis.
Mollet, Ambaixadora Verda Europea
El compromís de Mollet amb el medi ambient va comportar que l’any 2015 fos reconeguda per la Comissió Europea amb l’European Green Leaf. Molt abans, però, diferents indicadors ja posaven de manifest el compromís de la ciutat amb la sostenibilitat, l’ús racional dels recursos i el creixement verd.
- En els darrers anys, la generació de residus a Mollet s’ha estabilitzat al voltant de 1Kg per habitant i dia, sempre per sota de la mitjana del Vallès Oriental i de Catalunya.
- Recollida d’envasos (2007- 2016): hi ha hagut un augment de gairebé el 75%, molt per sobre de la mitjana comarcal (42%) i la de Catalunya (34%)
- Recollida de paper (2007 – 2016): En aquest cas hi ha hagut una davallada generalitzada arreu, tot i que a Mollet ha estat menor. Vallès Oriental (-43%), Catalunya (-35,5%), Mollet (-27%)
- Recollida de vidre (2007 – 2016): En el cas de Mollet, l’augment (5,7%) també supera la recollida feta a la comarca (2%) com a Catalunya (-17,6%)
- Al 2017 comença a Mollet la recollida de roba usada. Actualment hi ha 18 contenidors a la ciutat i ja s’han recollit 71 tones.
- 13.286 usuaris de la Deixalleria l’any 2017
- 2158 contribuents han gaudit d’una reducció del 10% de la quota de la taxa de recollida de residus municipals per haver fet un mínim de 5 usos de la deixalleria durant el 2017.
- Per aquest 2018, l’Ajuntament també ha decidit augmentar les bonificacions per l’ús de la deixalleria més enllà dels 5 usos: Si es fa un mínim de 10 usos: estalvi d’ un 15% de la quota. Si es fa un mínim de 15 usos: estalvi d’un 20% de la quota