Naturalització a l'entorn de la Colònia Güell

Font: Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló

27/10/2024 - 09:18

El Consorci de l’Entorn de la Colònia Güell inicia les actuacions de naturalització d’un tram de la riera de Can Soler.

Amb aquesta actuació es vol millorar la qualitat ambiental d’un tram de la riera de Can Soler situada en el terme municipal de Sant Boi de Llobregat, a tocar del Recinte Industrial de la Colònia Güell.

El projecte vol millorar la qualitat ambiental d’aquest espai com a corredor ecològic i afavorir el desenvolupament de la vegetació de manera avançada a la urbanització futura de les zones verdes, que s’haurà de completar un cop es modifiqui el planejament vigent de l’àmbit. A més, també es dona resposta a una reivindicació veïnal ja recollida en la fase participativa de Diagnosi Ciutadana sobre el global de l’àmbit de l’entorn de la Colònia Güell realitzada el 2021.

 

Procés participatiu

El Consorci de l’Entorn de la Colònia Güell juntament amb l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat han previst la realització d’unes sessions informatives i de participació per recollir aportacions de la ciutadania en relació a la intervenció a la riera de Can Soler i tenir-les en consideració a l’hora de definir la proposta del projecte que s’ha d’elaborar.

La primera sessió va tenir lloc el dimecres 9 d’octubre a les 18 h al Casal de Ciutat Cooperativa – Molí Nou (C. Pau Casals, 7). En aquesta trobada es van explicar els estudis previs realitzats perquè els participants coneguin els aspectes tècnics a considerar en el projecte de naturalització, s’aclariran dubtes i es recolliran les aportacions que vulguin fer els veïns i veïnes.  Posteriorment, un cop concretades les solucions del projecte, es convocarà una segona sessió de participació per informar com s’han tractat les aportacions dels ciutadans i ciutadanes.

 

El projecte

La intervenció planteja la modificació actual de la riera en el tram que transcorre al costat del mur perimetral del Recinte Industrial de la Colònia Güell, d’uns 400 metres. D’aquesta manera, es mantindrà la capacitat de desguàs d’aquest drenatge i alhora es millorarà la seva qualitat ambiental, generant dos marges i zones de laminació del flux de l’aigua. Els treballs de moviment de terres necessaris es complementaran amb la realització de sembres i plantacions d’arbres i arbustos per naturalitzar les ribes i recuperar l’hàbitat característic d’aquests espais. L’empresa que va resultar adjudicatària dels treballs de redacció del projecte és Naturalea, especialista i amb llarga experiència en la redacció de projectes d’enginyeria ambiental en entorns fluvials. Està previst que les obres s’executin durant el primer semestre de 2026 i compten amb un pressupost aproximat de 256.000 €.

Aquesta actuació es farà de forma avançada a la futura gestió urbanística i urbanització de l’ARE Riera de Can Soler. Els terrenys objecte de la intervenció, amb una superfície de 31.600 m2, estan qualificats actualment com a zona verda d’acord al planejament vigent de l’ARE Riera de Can Solè i són propietat de l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat.

 


 

Categories: 

Relacionats

Notícia



L’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat destinarà 4 milions € per renaturalitzar Sant Boi amb actuacions en més de 65.000 m2 d’espais verds, dins l'estratègia Sant Boi Respira+Verd.
Article

Cada vegada més estudis científics apunten que la natura i la salut són un binomi inseparable a les ciutats. El seu disseny té implicacions sobre el benestar físic i psicològic de les persones i és per això que, des de l'Ajuntament de Viladecans, estan treballant en el programa Viu Verd per provar els beneficis de la presència del verd dins la ciutat i en les persones que hi viuen. 

Notícia

L’Ajuntament de Martorell ha dut a terme un estudi de geolocalització de nius d’oreneta cuablanca (Delichon urbicum) al barri de la Vila, seguint les directrius del ‘Projecte Orenetes’, que promou l’Institut Català d’Ornitologia. Aquest projecte, que es basa en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d’orenetes cuablanca de Catalunya, té com a objectiu principal conscienciar la població sobre la protecció d’aquesta espècie, els beneficis que ens aporta i la prohibició establerta de destruir els seus nius.

Butlletí