07/06/2006 - 00:00
Per tal de qüestionar el model de desenvolupament actual i proposar alternatives viables neix el Centre per a la Sostenibilitat Territorial (CST), presentat darrerament a Girona. Està impulsat per entitats naturalistes, col·lectius en defensa del territori, experts i científics de diferents universitats i disciplines acadèmiques, i professionals ambientals de diversos àmbits, i vol ser un referent de la difusió d'un nova cultura territorial.
El Centre neix amb la convicció que cal establir límits al creixement i que això no és contradictori amb un desenvolupament humà sostenible i una millora de la qualitat de vida. La necessitat d'aquest canvi cultural es basa, sobretot, en quatre raons. La raó ecològica d'internalitzar els costos socioambientals de la interacció humana amb el territori. La raó cultural i antropològica de com evolucionar com a espècie sense haver de transformar tant el nostre entorn. La necessitat social i política urgent d'introduir la participació ciutadana i la governabilitat en la gestió del territori. I, finalment, una raó econòmica ineludible: la necessitat d'apostar pel desenvolupament sostenible.
El Centre per a la Sostenibilitat Territorial vol donar el tret de sortida a una transformació cultural intensa i extensa, que suposi 'un gir copernicà respecte a un model massa destructiu de relacionar-nos amb el nostre territori; un model que no només hipoteca el nostre futur com a espècie sinó també la nostra felicitat com a éssers socials'.
Aliança de col·lectius
El treball en xarxa i les aliances són la filosofia del projecte. Al Centre es troben tres col·lectius, diferents i complementaris alhora, com són els moviments socials, els experts i els professionals socioambientals. I cadascun fa la seva aportació al canvi vers un nou model, els moviments cívics nodreixen de legitimitat social i política el canvi cultural, els científics l'argumenten i el racionalitzen, i finalment els professionals el materialitzen i el fan, per tant, creïble. Tres passos per arribar a un mateix objectiu.
Les comarques gironines és el nucli d'on ha sorgit el Centre però té la voluntat d'estendre's per tot Catalunya
El CST tindrà seus a la Vall d'en Bas (Garrotxa) i la Vall del Llémena (Gironès).
Un cop s'hagi constituït l'entitat formalment s'engegaran diferents projectes, alguns tant emblemàtics i estratègics com l'Observatori de la Sostenibilitat de les Comarques Gironines i l'Escola del Territori de Catalunya. També, a nivell transversal, es treballarà en una Xarxa Crítica d'Acció Territorial, un punt de trobada per fer realitat propostes alternatives de gestió territorial.
Fins al moment, el Centre ha rebut el suport de persones rellevants en el món acadèmic com Josep Maria Terricabras, catedràtic de filosofia de la Universitat de Girona, que va participar en la presentació a Girona; Jordi Sargatal, director de la Fundació Territori i Paisatge; Josep Maria Mallarach, consultor ambiental; i l'arquitecte Xavier Canosa; entre d'altres.
El CST 'és el resultat dels vents de canvi que bufen i que demanen un nou model territorial, i vol ser un dels motors que l'acceleri davant l'autèntic 'tsunami' de ciment i formigó que amenaça amb esborrar els nostres paisatges naturals i culturals', expliquen els seus promotors.
Per a posar-vos en contacte amb el CST podeu dirigir-vos a algun dels següents col·lectius:
> Associació de Naturalistes de Girona. C/ Monges, 20 de Girona. Tel. 972 22 36 38, correu-e info@naturalistesgirona.org.
> DINAMIS. Rectoria de Cartellà de Sant Gregori. Tel. 972 42 87 00, correu-e estrategia@prodinamis.net.
> Salvem les Valls. Correu-e veu@salvemlesvalls.org.
Font: Anna Grabalosa, setmanari La Directa.