Neix la Càtedra UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari

Font: IRTA

29/09/2020 - 12:32

La dirigirà José M. Gil, director del Centre de Recerca en Economia del Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA) i cap del programa d’Economia Agroalimentària de l’IRTA.

Mercabarna acaba de crear una càtedra universitària per estudiar com prevenir i reduir el malbaratament alimentari a les baules de la producció i la distribució majorista i detallista de la cadena alimentària. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i Biosistemes de Barcelona (EABB), serà l’encarregada, conjuntament amb Mercabarna, de dur a terme el projecte, en haver guanyat el concurs convocat entre universitats públiques catalanes. La càtedra rep el nom de Càtedra UPC-Mercabarna per la lluita contra el malbaratament alimentari, tindrà un pressupost de 30.000€ anuals i una durada de 3 anys prorrogables, i la seva direcció serà a càrrec de José M. Gil, cap del programa d’Economia Agroalimentària de l’IRTA i director del Centre de Recerca en Economia del Desenvolupament Agroalimentari UPC-IRTA (CREDA), a més de professor de la UPC.

En el marc de la Càtedra s’identificaran i establiran indicadors per quantificar les pèrdues i el malbaratament alimentari en les baules de la cadena alimentària de la producció i la distribució majorista i detallista; s’investigaran línies innovadores per crear noves maneres de potenciar l’aprofitament alimentari; es crearà un decàleg de bones pràctiques per a la prevenció i reducció de les pèrdues i el malbaratament en les baules esmentades de la cadena alimentària; es crearan sinèrgies, aliances i punts de trobada amb actors clau dels sectors implicats en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari; es transferiran coneixements i formació per assolir el màxim aprofitament alimentari possible, i es dedicaran esforços a divulgar i sensibilitzar sobre la prevenció i reducció de les pèrdues, el malbaratament i l’aprofitament alimentari.


 

Relacionats

Article

 

El curs 2021-2022, 36 escoles i instituts de Barcelona, públics, concertats i privats, participen en el projecte “Menjadors escolars més sans i sostenibles”. La iniciativa, supervisada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), té per objectius promoure una alimentació més saludable, combatre l’emergència climàtica i enfortir l’economia local i de temporada. Els centres ofereixen menús amb menys carn vermella, més proteïna vegetal i més aliments de proximitat.

Article

Recull de 7 vídeos amb receptes i bones pràctiques per evitar el malbaratament d’aliments i la producció innecessària de residus, dins la campanya “El Menjar no es llença. Passa’t al Bon aPROFITament” de l'Ajuntament de Lleida. A càrrec d’Amanda Bataller (@amandabataller).

Article
Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal)  Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal) Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Hostelería #PorElClima va néixer després de la crida mundial de l’Acord de París per adoptar mesures que contribuïssin a frenar l’emergència climàtica. És una plataforma virtual que reuneix els establiments d’hosteleria que han decidit comprometre’s amb la societat, amb l’entorn i amb un futur millor. S’hi han adherit 41 restaurants lleidatans.

Butlletí