Font: Fundació ENT
L'observatori neix amb la voluntat de realitzar un seguiment continuat dels instruments de fiscalitat dels residus dins de l'estat espanyol. El seu objectiu és impulsar la utilització de les eines fiscals per finançar i incentivar una millor gestió dels residus.
La web de l'Observatori compta amb continguts en matèria de taxes de residus, sistemes de pagament per generació i impostos autonòmics sobre l’abocament i la incineració de residus. Aquests continguts no estaven disponibles fins ara, i s'aniran actualitzant amb la incorporació de nous estudis i instruments. A més, inclou informes sobre casos d'interès que puguin servir de referència a les administracions públiques que vulguin adoptar-los, així com un apartat amb nombroses publicacions tècniques i científiques sobre fiscalitat dels residus.
Segons Sergio Sastre, investigador de la Fundació ENT, "cada vegada són més les comunitats autònomes que han instaurat cànons sobre l'abocament o la incineració de residus. En aquest nou portal oferim una comparativa de les iniciatives en curs. Es tracta d'un instrument clau per avançar cap a la consecució dels objectius europeus en matèria de prevenció i el reciclatge".
Per la seva banda, Ignasi Puig, cap de projectes de la Fundació ENT, afirma: "les taxes de residus són un dels tributs municipals més importants pel que fa a recaptació. Sent així, és curiosa l'absència de recursos que permetin als Ajuntaments comparar i millorar el seu disseny. Aquest portal ofereix informació actual i d'utilitat per als municipis."
Aquest projecte està impulsat per la Fundació ENT i està obert a la col·laboració de persones i entitats que comparteixin l'objectiu de cercar la millora de la qualitat del medi ambient.
La Fundació ENT la conformen professionals amb perfils multidisciplinaris dins el sector ambiental i compta amb una llarga trajectòria en temes com l'economia ecològica, l'ecologia política, la gestió de residus, l'energia i la pesca.