Neutralitzen la taca de fuel de Tarragona

13/10/2010 - 00:00

La taca de fuel detectada dilluns davant la costa de Tarragona ja ha estat neutralitzada, segons fonts de la Subdelegació del Govern. L'empresa Asfaltos Españoles (Asesa) -situada al port de Tarragona- va abocar al mar uns 200 litres d'hidrocarbur que es van distribuir en dues taques, una dins del port de la capital tarragonina i l'altra fora. Els efectius de Salvament Marítim ja s'han retirat de la zona i s'ha desactivat el pla especial per contaminació marina. La refineria va admetre dilluns al vespre que el vessament l'havien provocat ells i que el fuel vessat provenia de la seva empresa. Expliquen que l'accident es va produir durant les tasques de manteniment a les seves instal·lacions per causes que encara ara estan investigant. Tot i que van actuar ràpidament, no van poder evitar que els 200 litres de gasoil sortissin a l'exterior.

Per recollir l'hidrocarbur que hi havia dins del port es van establir barreres de contenció i es va retirar per aspiració, mentre que la fina capa que havia quedat fora s'ha dispersat gràcies al pas per sobre de la mateixa de les hèlixs dels remolcadors i per l'acció del temporal que aquests dies afecta Catalunya. 

Ara per para, es desconeix la causa de l'abocament que es va produir durant unes tasques de manteniment a les instal·lacions d'Asesa. L'administració ha obert ja el corresponent expedient informatiu que, si correspon, serà sancionador. Segons la Subdelegació del Govern central a Tarragona, l'abocament no ha estat molt destacat des del punt de vista quantitatiu. Tot i això, l'administració deixa clar que el seu propòsit és estar atenta a qualsevol incidència mediambiental amb la finalitat d'actuar amb celeritat i informar-ne. 

La taca s'acostava dilluns a primera línia de la costa, fins a uns cinquanta metres de la platja de la Pineda, a Vila-seca, així com al litoral de Salou; les administracions central i autonòmica van activar els seus respectius plans d'emergència. 

El producte vessat podria ser gasoil barrejat amb fuel en estat molt líquid.

 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han presentat recursos per la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) que anul·la l’ordenança de la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE), actualment vigent. Les tres administracions han refermat en els recursos l’obligació de protegir el dret de la salut de les persones i han destacat que la sentència va en contra de les normatives europees i estatals.

Notícia
Foto: @Laura Guerrero

Foto: @Laura Guerrero

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat executar provisionalment la sentència que anul·la la zona de baixes emissions de Barcelona (ZBE) per un motiu processal. La petició d’execució plantejada per l’Associació Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries s’ha presentat abans de temps.

Article

Ecologistes en Acció ha estudiat les analítiques de contaminants realitzades pels organismes oficials de gestió de rius i aigües subterrànies. Les dades mostren que totes les conques pateixen una elevada contaminació amb plaguicides i altres tòxics, com a derivats del petroli. L’informe també exposa greus deficiències legals i de gestió.

Butlletí