No hi ha pla(neta) B: grans manifestacions en la primera vaga mundial pel clima

Font: CCMA

26/09/2019 - 17:20

Les mobilitzacions pel clima promogudes a tot el món pel moviment Fridays for Future han inundat les principals ciutats del món

Les mobilitzacions pel clima promogudes a tot el món pel moviment Fridays for Future (Divendres pel Futur) continuen inundant les principals ciutats del món. Centenars de milers de persones han sortit als carrers per expressar la seva preocupació.

Polònia ha estat el primer país europeu a mobilitzar-se aquest divendres en defensa del clima. Una mica més tard se n'hi han afegit d'altres, com el Regne Unit o Alemanya, escenari d'una manifestació multitudinària a la capital, Berlín.

A Alemanya s'han fet uns 570 actes en ciutats diverses. Només a Berlín 270.000 persones han sortit al carrer. A Colònia i a Hamburg hi han participat 70.000. Munic i Hannover han convocat 25.000 participants, però ciutats alemanyes més petites com Münster i Friburg han reunit unes 20.000 persones.

"El clima ara, l'escola després", un dels lemes de la manifestació a Berlín, Alemanya (Reuters/Fabrizio Bensch)

A Brussel·les, una manifestació amb el suport d'organitzacions i sindicats ha comptat amb la participació de 15.000 persones, segons la policia. La manifestació ha tallat els carrers de la ciutat.

 

Brussel·les omple els carrers

 

Fridays for Future a Londres

Catalunya denuncia l'emergència climàtica

"Què volem? Justícia climàtica! I quan la volem? Ja!" Aquest és el crit de guerra amb què els joves de Fridays for Future Barcelona han conclòs la "performance" per denunciar l'actual situació d'emergència climàtica a la plaça de Sant Jaume just abans que comencés el pregó de la Mercè.

El moviment estudiantil sorgit del corrent internacional que ha inspirat l'activista sueca Greta Thunberg ha alertat que l'escalfament global i el desglaç com una de les seves conseqüències poden posar fi a la vida a la Terra simulant tres condemnats a la forca que s'aguantaven sobre cubs de gel.

 

Manifestació d'aquest divendres a Barcelona

 

Més de 400 persones s'han manifestat pels carrers de Sabadell per denunciar l'emergència climàtica. Han comptat amb la participació de ciutadans procedents d'altres punts del Vallès com Sant Cugat del Vallès, Barberà, Cerdanyola i Terrassa.

Els manifestants han recorregut els carrers de la capital vallesana exigint "justícia climàtica".

D'altres municipis d'arreu de Catalunya com Igualada, Berga o Mataró també han acollit concentracions similars aquest divendres.

 

Manifestació a Sabadell

 

Diversos centenars de joves s'han concentrat aquesta tarda a la plaça de les Corts de Madrid per exigir als governs que prenguin mesures contra el canvi climàtic i que també incloguin polítiques feministes.

També hi ha hagut concentracions a altres poblacions espanyoles com Huelva o Bilbao.

 

Huelva, aquesta tarda

 

Bilbao, aquesta tarda

 

Greta Thunberg, a Nova York

Una concentració a la plaça Foley de Nova York ha estat el punt de sortida de la marxa pel clima en aquesta ciutat. Entre les nombroses organitzacions i persones, la marxa de Nova York compta amb la participació de més de 50 ONG, entre les quals hi ha el moviment F4F, amb l'activista sueca Greta Thunberg i d'altres persones del continent americà.

Durant aquest cap de setmana i dilluns, Nova York viu altres actes relacionats amb el clima, com ara la cimera climàtica de l'ONU.

 

Greta Thunberg a la manifestació de Nova York (Reuters)

 

Manifestació al centre de Nova York (Reuters)

 

La Paz, Bolívia, surt al carrer

 

Un programa molt ajustat de 7 dies

Arreu del món hi ha més de 5.000 manifestacions convocades a més de 160 països. Fins i tot en zones en conflicte, com ara Somàlia, el Iemen o Mali. Les protestes s'han repartit entre dos divendres seguits, aquest 20 de setembre i divendres que ve, dia 27, que és quan està convocada la gran manifestació de Barcelona.

Entre les dues convocatòries, dilluns que ve es farà la Cimera d'Acció Climàtica de l'ONU, a Nova York. Tres dies abans, en aquesta ciutat americana està prevista una gran mobilització que ha de tancar aquesta primera jornada de mobilització. Més d'un milió d'escolars ja tenen permís per no anar a classe i assistir-hi.

Hi intervindrà, també, l'activista Greta Thunberg, promotora –al principi en solitari davant del Parlament suec, des de l'agost de l'any passat– d'aquestes mobilitzacions pel clima que s'han acabat estenent a tot el planeta.

Aquest divendres, unes manifestacions que han fet la volta al món

Quan Europa encara dormia, ja estaven en marxa les mobilitzacions pel clima en indrets ben llunyans com Austràlia i els països del Pacífic. Eren els primers llocs del món on la gent ha sortit al carrer, de manera multitudinària en alguns casos.

Només a Sydney i a Melbourne es calcula que les manifestacions contra el canvi climàtic han reunit unes 80.000 i 150.000 persones, respectivament, segons el diari britànic The Guardian.

 

Manifestació pel clima a Sydney, Austràlia (Reuters)

 

A més, se n'han fet a nombroses ciutats d'arreu del país, on milers de persones –inclosos milers d'estudiants– han demanat als polítics i a les empreses que prenguin mesures urgents per l'emergència climàtica.

En total, a Austràlia es calcula que han sortit al carrer més de 300.000 persones.

 

Manifestants al pont de Victòria, a la ciutat australiana de Brisbane (Reuters)

 

Una jove manifestant a Brisbane recorda que no hi ha ni pla ni planeta B contra el canvi climàtic (Reuters)


En les illes del Pacífic, la mobilització també ha estat evident. S'han fet protestes, entre d'altres, a Nova Caledònia i a les illes Salomó, on nombrosos escolars hi han participat amb les tradicionals faldilles vegetals i escuts de fusta.

 

Escolars a les illes Salomó protesten contra el canvi climàtic (Reuters)

 

Encara a l'oceà Pacífic, a Kiribati, els estudiants proclamaven "No ens enfonsem, lluitem", en referència al risc que aquestes illes quedin submergides per la pujada del nivell del mar a conseqüència del canvi climàtic.

 

Escolars de l'illa Kiribati, al Pacífic, han fet vaga contra el canvi climàtic (Reuters)

 

A Bangkok, la capital de Tailàndia, uns 200 joves han irromput al Ministeri del Medi Ambient i s'han estirat a terra simulant que estaven morts. "Això és el que passarà si no aturem el canvi climàtic", ha declarat Nanticha Ocharoenchai, un dels organitzadors.

 

Manifestants pel clima estesos a terra a prop del Ministeri de Medi Ambient a Bangkok, Tailàndia (Reuters/Soe Zeya Tun)

 

Diversos països africans també s'han sumat a la primera vaga global pel clima. És el cas de Kènia, on els manifestants s'han reunit al parc Uhuru de la capital, Nairobi. Un dels participants, Kelly Robert Banda, tenia molt clar per què cal mobilitzar-se:

"El canvi climàtic és real i ens està arribant, i no importa qui ets. Tant si ets ric com pobre, és una cosa real de la qual no pots aïllar-te."

 

Nova Delhi, Índia, contra el canvi climàtic

 

Islamabad, Pakistan, ocupa els carrers

 

Ciutadans en defensa del clima a Nairobi, la capital de Kènia (Reuters)

 

Categories: 

Relacionats

Notícia
A uns 1,55 °C per sobre del nivell preindustrial

L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) ha confirmat que el 2024 és l'any més càlid de la història, basant-se en sis conjunts de dades internacionals. Els darrers deu anys han estat tots entre els deu més càlids, en una ratxa extraordinària de temperatures rècords. 

Article
Notícia
Pòdcast de Crític

Butlletí