22/04/2005 - 00:00
El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la reforma de la llei del Plan Hidrológico Nacional (PH), un tràmit amb el qual es deroga definitivament el transvasament de l'Ebre. Finalment, només el PP s'ha oposat a aquesta reforma. Tot i que ICV i ERC havien especulat amb un vot negatiu arran del manteniment d'una part del transvasament, al final només tres diputats s'han abstingut i el sí s'ha imposat amplament.
La reforma de la llei del PHN s'ha acabat aprovant amb 188 vots a favor, 135 en contra i tres abstencions. Aquestes corresponen a un sector d'ERC, ja que aquest partit ha acabat concedint llibertat de vot als seus diputats. Amb aquest resultat, la modificació supera el tràmit del Congrés i enfila el camí del Senat, on encara podria patir algun retoc de darrera hora.
El resultat de la votació, amb un alt grau de consens, ha estat acollit molt positivament per la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona. Ha destacat que es tracta d'un 'pas molt important per a la reorientació de la política de l'aigua'. A més, ha qualificat el transvasament de l'Ebre com una obra 'conflictiva i inviable econòmicament, ambientalment i tècnicament'. En aquest sentit, ha lamentat que els populars segueixin 'defensant el retorn al passat'.
El grup socialista ha dialogat fins a darrera hora amb els grups d'ERC i Esquerra Verda per aconseguir que votessin afirmativament a la modificació. El principal punt de discòrdia, però, no ha estat eliminat del projecte. Es tracta d'un tram del transvasament de l'Ebre que es construirà igualment, per tal de portar aigua des del Xúquer fins al Vinalopó, al País Valencià. La ministra ha argumentat que si no es construís aquest tram les alternatives tindrien un cost molt més elevat. A més, s'ha compromès a vetllar pel bon estat ambiental del Xúquer.
La diputada republicana Rosa Maria Bonàs no s'ha estat de criticar la 'incoherència' socialista, per construir 50 quilòmetres de canal que posaran en perill l'Albufera, mentre que Joan Herrera (ICV) denuncia que el Xúquer no té aigua per oferir a cap altre riu, de manera que 'encara queden coses de l'antiga cultura de l'aigua'. També des de CiU, tot i el vot favorable, es lamenta que la inversió de 1.055 milions d'euros que l'Estat tenia prevista per Catalunya amb el transvasament s'hagi esfumat.
Entre els espectadors d'aquesta votació parlamentària hi havia un grup de líders de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, que hi han assistit com a convidats.
Notícia extreta de La Malla