Font: El Mon Planeta
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya a Terres de l’Ebre va organitzar el passat gener, a Tortosa, una jornada de presentació de tres projectes a dur a terme els propers anys per a potenciar la producció, coneixement, consum i comercialització dels productes ecològics de les Terres de l’Ebre. Com s’ha vist darrerament amb els cítrics, les grans produccions a escala mundial sovint generen grans problemes de baixada de preus de venda als productors locals, els quals mantenen el territori i són els que estan a prop del consumidor. Així, en l’acte es van presentar diferents maneres d’abordar el problema, però sempre des de la base del producte eco, de qualitat i del territori.
En els darrers anys, les Terres de l’Ebre s’han convertit en un referent internacional pel que fa a diversitat de productes ecològics que surten d’aquesta zona. Entre productes (oli d’oliva, corder, cabrit, ous, arròs, mel, pa, vi, cervesa...) i famílies de productes (verdures, fruita seca, fruita de pinyol, cítrics...), es comptabilitzen 25 varietats diferents, i totes produïdes a les Terres de l’Ebre per més de 500 empreses certificades en ecològic, entre pagesos, ramaders, i elaboradors.
El primer projecte, Xarxa Agroecològica Cooperativa - Terres de l'Ebre, engegat per un grup de treball format per la Fundació Ulldecona, l'Ateneu Cooperatiu, membres de grups de consum, productors/es, elaboradors/es, i distribuïdors/es de productes ecològics de Terres de l'Ebre, treballa per a crear una central de compres que faciliti el consum i la comercialització de productes ecològics.
El segon, Sistema agroalimentari innovador a les Terres de l'Ebre, promogut pel Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre i dut a terme per la Fundació Agroterritori, és un projecte destinat a millorar les oportunitats de rendibilitat econòmica de les explotacions agràries ecològiques del territori. Té la voluntat de dotar de coneixement i d’eines al sector per a enfortir la comercialització en circuit curt des de la sostenibilitat i la potencialitat del territori.
I el tercer, Rebost Ecològic Terres de l'Ebre, és un projecte transversal entre productors, restauradors i sector turístic d’aquesta zona, busca posar de relleu la gran varietat i importància dels productes ecològics que s’hi produeixen, i aconseguir el reconeixement d’aquestes comarques com a referent en alimentació ecològica a Europa.
L’acte va constar de la xerrada inaugural ‘La importància del aliments de qualitat’, a càrrec Vicent Guimerà, xef del restaurant L'Antic Molí d'Ulldecona, amb una estrella Michelin, sobre la necessitat i importància dels productes de qualitat i km0 com a referent gastronòmic i com a eina de desenvolupament i imatge d’un territori. Tot seguit va tenir lloc la presentació dels esmentats projectes, i una taula rodona, prèvia a la cloenda, a càrrec del Cap del Servei de Coordinació del Departament a Terres de l’Ebre, Julio Monfort.