Font: Paeria de Lleida
El Museu del Clima i la Ciència de Lleida ha obert portes amb la voluntat de difondre la ciència i les característiques del canvi climàtic. Ubicat en una àrea de 50.000 m2 entre el Parc Científic de Gardeny i el barri de la Mariola de Lleida, el nou Museu del Clima i la Ciència de Lleida és un concepte de museu allunyat del clàssic estàtic, ja que és el propi museu qui explica, en si mateix, el clima i el medi ambient.
El nou equipament museístic uneix el projecte museogràfic obra del professor Jorge Wagensberg i el projecte arquitectònic de l’arquitecte Toni Gironès i dóna lloc a un equipament viu dedicat a la divulgació científica, per a la creació d’interès per la ciència i el canvi climàtic i pel foment de les vocacions científiques, a més d’acollir altres activitats culturals, socials i educatives de tot tipus. El nou espai museístic mostrarà també amb exposició permanent el llegat del científic lleidatà Joan Oró. Cal destacar, a més, que el nou parc urbà creat a l’entorn del nou museu ha generat una nova entrada directament des de la Mariola, al carrer Cardenal Cisneros, que se suma als altres dos accessos, partida de la Mariola i Altiplà de Gardeny.
L’Ajuntament de Lleida és l’impulsor d’aquesta iniciativa, amb la col·laboració del a Fundació La Caixa, que participarà també en la vida i el contingut de l’equipament. El nou espai museístic el gestionarà la Fundació Agenda 21 de l’Ajuntament de Lleida i s’incorpora al projecte d’Educació a l’Abast, que permetrà que tots els col·legis i instituts de Lleida tinguin el Museu del Clima i la Ciència entre les seves activitats didàctiques i pedagògiques.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha explicat que el nou Museu del Clima i la Ciència de Lleida és important des de tres punts de vista: “en primer lloc des de la divulgació científica i l’aproximació al coneixement, en segon lloc des del punt de vista d’un nou concepte de museu, on el parc-museu en si explica el clima i el medi ambient i, també, és important des del punt de vista de la cohesió social, ja que el museu se situa al barri de la Mariola en la seva connexió amb el Parc Científic i Tecnològic de Gardeny”.
Cal destacar que el projecte del nou espai museístic va representar Catalunya i Espanya en la mostra internacional de la Biennal de l’Arquitectura de Venècia celebrada l’any passat. Es tracta, en paraules del paer en cap, d’un “projecte absolutament innovador des de tots els punts de vista, que té un record molt especial per al científic lleidatà Joan Oró. “És un museu d’activitat, no un museu de prestatgeries”, ha conclòs Ros.
"El Museu del Clima és el planeta Terra"
Per la seva banda, l’arquitecte Toni Gironès ha posat en valor el nou concepte de museu. “Hi ha el prejudici que un museu és un edifici amb columnes. Nosaltres ens trobem al Museu del Clima i la Ciència, on el clima és el màxim protagonista. En aquest nou espai museístic els límits entre edifici i espai públic es dilueixen, per la qual cosa el que es trobarà el visitant és una experiència del clima”.Toni Gironès. “El projecte planteja diluir la idea d’un edifici museu. Com a museu del Clima, el principal element que estructura i configura el museu serà el pas del temps: El Museu del Clima és el planeta Terra”.
50.000m2 dedicats a conèixer el clima i el medi ambient
El Museu del Clima i la Ciència de Lleida està concebut com un espai en constant canvi, amb una profunda vocació pedagògica. La part central del Museu és una pèrgola de 900m2, realitzada amb una estructura metàl·lica molt lleugera i amb columnes perimetrals, que acollirà 24 trepadores –principalment Wisteria sinensis (Glicínies)- que generaran un sostre vegetal que esdevindrà un coixí tèrmic de 2,5 metres de vegetació.
La pèrgola folrada amb planta de fulla caduca reflectirà els canvis de temperatura i d’estació al llarg de l’any. Aquesta vegetació deixarà lliures a la pèrgola unes formes d’octògon per permetre el pas de la llum. A més, sota la pèrgola s’ha instal·lat un sistema de pulverització d’aigua amb un centenar de toberes per poder humitejar i refrescar l’espai.
L’edifici, que reflecteix els diferents canvis climàtics i d’estació, és un experiment en si mateix i una peça del propi museu. Dins l’espai s’ha realitzat una plantació de Campsis radicans (Bignònia) sobre una estructura metàl·lica per fer un túnel verd, i també s’han plantat desenes de Parthenocissus quinquefolia (Parra verge) amb l’objectiu que s’enfilin per unes lianes de ferro fins arribar a l’exterior de l’edifici. Cal destacar que tots els materials de l’obra estan relacionats entre si ja que es reciclen i es reincorporen a l’obra, com per exemple sorres, terres i fusta, entre altres. Cal destacar que el ferro de la construcció és reciclat i que, dels 30.000m3 de pedra extreta del propi lloc, s’han quedat a l’obra 25.000m3.
En l’espai exterior del museu s’ha creat un nou parc urbà que incorpora, entre altres, un mirador elevat de 360 graus en un petit turó, un nou punt que ofereix una panoràmica singular de la ciutat de Lleida i que s’obre a tota la ciutadania. També es podrà gaudir de tres basses de fauna i flora, a més a més d’un sorral de sauló amb ametllers i fruiters de les Terres de Lleida.
El llegat de Joan Oró, a l’abast de tothom
El Museu allotja també exposició permanent del científic Joan Oró al nou Museu del Clima i la Ciència de Lleida, recorre la trajectòria científica i personal del científic lleidatà i presenta un recull d’objectes personals del doctor Oró, molts d’ells inèdits, cedits principalment per la seva família.
El llegat està format per diaris personals, apunts, treballs científics, fotografies i altres objectes. Un dels elements més representatius que Lleida conserva vinculat a la vida de Joan Oró és la reproducció de la lluna emprada per la NASA per al projecte de l’Apol·lo 11, en què va treballar el científic, i que ha estat cedida per la NASA.
El llegat Oró que es podrà contemplar al nou Museu del Clima i la Ciència de Lleida també engloba prop d’una vintena de documents gràfics originals de la NASA, amb fotos, plànols i altres, així com 25 meteorits i dues maquetes de la lluna i mart.
El llegat inclou una dotzena de quaderns de notes manuscrites originals del doctor Oró, quadres, diapositives de cartró, una cinta de cinema de 16mm amb el NODO i una quarantena de llibres de temàtiques variades com astronomia, biologia i documentació original de la NASA. Entre altres curiositats també s’exposarà un Macintosh original i una càmera Polaroid. També hi haurà els reconeixements al científic lleidatà, entre ells, quatre medalles. El llegat Oró es podrà contemplar amb visites guiades d’una hora aproximadament.
Primera visita guiada
En la primera visita programada posterior a la inauguració, una vintena de persones han visitat el nou equipament i el llegat del científic lleidatà, format per objectes personals del doctor, molts d’ells inèdits, cedits principalment per la seva família. Les visites guiades, que organitza la Paeria mitjançant la Fundació Lleida 21, són gratuïtes i tindran lloc tots els diumenges de 10 a 13 hores i els dimecres de 19 a 21 hores amb l’objectiu d’obrir a tota la ciutadania aquest nou espai de la ciutat.
El Museu del Clima i la Ciència de Lleida també ofereix una àmplia varietat d’activitats familiars i científiques centrades en el coneixement del clima i el medi ambient. La propera activitat familiar es centrarà en la construcció d’un mòbil sobre el clima, on els més menuts aprendran sobre els diferents climes del planeta i s’emportaran un mòbil per penjar. El taller tindrà lloc el proper dijous 6 de juliol a partir de les 19 hores de la tarda.
Activitats i tallers científics per aquest estiu
El Museu del Clima i la Ciència de Lleida oferirà una àmplia varietat d’activitats familiars i científiques gratuïtes des d’avui mateix, centrades en el coneixement del clima i el medi ambient. Les activitats es poden consultar al web http://sostenibilitat.paeria.cat/. La programació ja ha començat amb la projecció d’una pel·lícula sobre el canvi climàtic i diversos jocs i activitats.
Activitats per a aquest estiu: | Sala oró | Activitats familiars | Activitats científiques |
Dimecres, de 19 a 21h Diumenges, de 10 a 13h |
Visites guiades gratuïtes a l'exposició de Joan Oró L'espai ofereix també visites concertades fora d'aquest horari. |
Punt de trobada de les visites: Plaça Central/Ombra de Glicines.
Activitats gratuïtes. No cal inscripció prèvia. Inclouen visita guiada a la Sala Oró.
Dijous 6 de juliol, de 19 a 21h |
Construcció d'un mòbil sobre el clima Aprèn sobre els diferents climes i emporta't un mòbil per penjar |
Dijous 20 de juliol, de 19 a 21h |
Punts de llibre amb plantes de diferents climes Aprèn com són les plantes de Lleida i com s'han adaptat al nostre clima. |
Dijous 3 d'agost, de 19 a 21h |
Adaptacions de les plantes al clima de secà: les plantes aromàtiques Elaborarem un saquet aromàtic perquè perfumis el teu armari. |
Dijous 17 d'agost, de 19 a 21h |
Taller de jardineria: les plantes i l'aigua Aprèn a reconèixer les necessitats hídriques de les plantes i crea el teu centre de plantes |
Dijous 31 d'agost de 19 a 21h |
Joc: adaptacions de la fauna al clima Aprendre com s'adapten diferents animals als climes |
Les activitats es faran a la Plaça Central/Ombra de Glicines.
Per a tots els públics. Activitats gratuïtes. Cal inscripció prèvia. Inclouen visita a la Sala Oró.
Dijous 13 de juliol, de 19 a 21h |
Com funciona una estació meteorològica personalitzada? Aprendrem com es munta una estació meteorològica, els elements tecnològics necessaris per construir-la i les seves diferents aplicacions: domòtica, etc. A càrrec d'Andreu Ibàñez, responsable dels laboratoris TIC del PCiTAL. Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripció online |
Divendres 28 de juliol, de 22 a 24h |
Astronomia: el cel nocturn de Lleida Vine a descobrir en detall com és la superfície de la Lluna i a reconèixer i interpretar alguns dels elements astronòmics habitualment visibles des de la ciutat. A càrrec de Manuel de Sanz, Fundació Tecknikós. Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripció online |
Diumenge 13 d'agost, de 10:30 a 13h |
Maqueta d'un parc temàtic d'energies renovables Taller eminentment pràctic que pretén acostar les diferents fonts d'energies renovables que tenim a l'abast. Podrem mesurar l'electricitat que es genera amb les diferents fonts energètiques de què disposa la maqueta. A càrrec de Ricard Guiu, tècnic en energies renovables. Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripció online |
Dissabte 26 d'agost, d'11 a 13h |
El vehicle elèctric. Disminuir la contaminació a les ciutats gràcies a la tecnologia Aprendrem quines alternatives existeixen actualment als cotxes de combustió i com funciona la tecnologia dels cotxes elèctrics. A més, podrem conduir un cotxe elèctric. A càrrec d'Oriol Junyent, enginyer. Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripció online |
Divendres, 1 de setembre, de 20:30 a 22h |
Cinema a la fresca: "El Mañana" Documental que recull iniciatives i alternatives reals per lluitar contra el canvi climàtic. Els directors viatgen per diferents països buscant la manera de frenar les prediccions nefastes que s'han fet. El documental ha obtingut el premi César. En acabar la projecció hi haurà debat. Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripció online |
Divendres 15 de setembre, a les 19h |
Presentació del llibre "Més de quaranta senyals. Noves reflexions sobre el medi ambient", de Joandomènec Ros (Pagès Editors) Joandoménec Ros és biòleg i catedràtic d'Ecologia de la UB Presenta en el seu últim llibre 40 senyals científics de canvi climàtic per qüestionar el discurs que en nega l'existència. Activitat gratuïta. Places limitades. Inscripció online |