Olot vol ser el primer mercat setmanal de Catalunya sense bosses de plàstic

Font: Nació Digital

29/03/2019 - 17:03
Brunet, Busquets i Vayreda han mostrat les noves bosses biodegradables. Foto: Xavier Borràs.

Brunet, Busquets i Vayreda han mostrat les noves bosses biodegradables. Foto: Xavier Borràs.

Onze paradistes del mercat de marxants d'Olot –11 de fruita i verdura, 1 de fruits secs i 2 de planter– oferiran al mercat setmanal dels dilluns bosses biodegradables en comptes de les contaminants bosses de plàstic en una prova pilot promoguda per l'Ajuntament dins el Pla de millora del mercat, junt amb els paradistes –ja que ells mateixos ho van demanar– i l'empresa Traç Verd, que distribuirà dos tipus de bossa plana: una de 30x40 cm per a la compra a granel i una tipus samarreta de 40x50 cm amb nanses. La iniciativa l'han presentada aquest matí de mercat al Firal el regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, el marxat de fruita i verdura de Santa Susanna (Maresme), Ramon Brunet, i el promotor de Traç Verd, Joel Busquets.
 

Aquesta iniciativa no tindrà cap cost, ni per al comprador ni per al marxant, i respon a una voluntat de l’Ajuntament d’Olot de reduir la generació de residus, fomentant la no utilització de bosses de plàstic i la compra a dojo o granel. També respon a una demanda del propi mercat detectada a través d’una enquesta feta a finals del 2018 a 43 marxants del sector d’alimentació i planter a la qual el 86,8% responien que estaven disposats a canviar les bosses de plàstic per bosses reciclables. Es calcula que, actualment, al mercat setmanal d’Olot es reparteixen un mínim de 250.000 bosses l’any.

 Paral·lelament a aquesta iniciativa, amb relació a l’ús exclusiu dels vianants del Firal durant l’horari del mercat (de 9 a 14 hores) i amb l’objectiu de facilitar-ne l’aparcament i l’accés, des d’aquest dilluns els marxants d’alimentació i planter lliuraran als compradors 450 hores d’aparcament gratuïtes a la zona blava de la ciutat, en una acció promoguda per l’Ajuntament en col·laboració amb l'UTE Aparcament Olot. 

El regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, ha explicat que “és una iniciativa més per continuar millorant el mercat d’Olot, que s’afegeix a les iniciades l’any passat coincidint amb el retorn de les parades al Firal”. En concret, es tracta de millores realitzades en relació a la neteja i selecció de residus, així com en la imatge de les parades aprofitant la tornada de les 48 parades d’alimentació i planter al Passeig d’en Blay, després de les obres de remodelació.

Ramon Brunet, productor del Maresme –que fa parada també a Vic, la Bisbal, la Cellera de Ter i Santa Susanna– com a marxant que participarà de la prova pilot, ha manifestat que tothom sortirà molt beneficiat de l'adquisició de productes amb les bosses biodegradables. "Els paradistes hem d'estar a primera línia en defensa del planeta", ha afirmat.

Ramon Brunet, Estanis Vayreda i Joel Busquets han presentat la iniciativa. | Martí Albesa.

Per la seva banda, Joel Busquets, de Traç Verd, ha recordat que les bosses biodegradables tenen una durada de 9 mesos i que es poden llençar a la bossa de matèria orgànica o al compost que fem a casa. Busquets també ha manifestat que estan estudiant diversos patrocinis perquè les bosses es puguin donar a cost zero i així poder-ne ampliar la distribució entre tots els paradistes.

Per bé que Estanis Vayreda ha recordat que no poden obligar ningú a fer servir aquestes bosses que no degraden el medi ambient, ha valorat molt positivament que la petició d'usar-les sorgís d'entre els propis marxants.

Millores al mercat setmanal

Amb la millora de l’espai físic urbà destinat al mercat es van agrupar les parades per producte de venda, es va eliminar la presència de vehicles estacionats al passeig (facilitant-ne l’aparcament en zones properes) i es van deixar zones de pas entre línies de parades per facilitar la circulació dels compradors per totes les zones del mercat.
 
Per millorar i homogeneïtzar la imatge de les parades i potenciar-ne el seu atractiu, a finals de 2018 totes les parades havien eliminat les estructures que obstaculitzaven el pas als compradors (carpes, elements de protecció del sol o aixopluc en cas de pluja subjectats als arbres o mobiliari públic...) i a principis del 2019, un 80% de les parades d’alimentació i planter havien adaptat l’estructura de la parada seguint els criteris de colors de la carta del Nucli Antic, mentre que la totalitat havien col·locat un faldó (de la mateixa tipologia cromàtica i de teixit que el tendal) per a la bona disposició de les mercaderies i per evitar que les caixes buides a la vista. Al mateix temps, des del dilluns 1 d’octubre de 2018, quan el sector d’alimentació i planter va tornar al passeig d’en Blay, tots els marxants han col·locat una superfície sota la seva parada per protegir el paviment del Firal.
 
Com a millora en la recollida i separació de residus, els marxants del mercat disposen d’un contenidor de 240 litres d’orgànica amb la identificació de la parada o parades corresponents amb l’objectiu de saber, d’una banda, quina quantitat de residus genera cada parada i, de l’altra, si la separació es fa adequadament. Des del 2016, anualment es realitza una convocatòria d’una línia d’ajuts als titulars de les parades d’alimentació i planter que mantenen en òptimes condicions de neteja l’espai que tenen assignat els dilluns. La partida prevista per cada exercici ha estat d’uns 2.000 euros i se n’han beneficiat 50 marxants, representant una millora substancial de les condicions de neteja durant i després del mercat, així com de la separació dels residus generats.
 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Reparteixen carmanyoles a la Plaça Mercat d'Olot per promoure el fet de vendre i anar a comprar de manera sostenible.

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Notícia

El Banc de les Coses de Santa Margarida i els Monjos és un espai de préstec d’objectes domèstics per a usos esporàdics. És un servei impulsat per l’Ajuntament del municipi però està obert a la participació de veïnes i veïns.

Butlletí