"Plogging": córrer recollint escombraries

Font: TV3

09/05/2019 - 08:00

Unes 20.000 persones surten cada dia en un centenar de països per fer "plogging", una pràctica cada cop més estesa que consisteix a córrer i recollir escombraries.

A Catalunya ja hi ha diversos grups que organitzen sortides d'aquest tipus. Per exemple, a les platges de Barcelona. Es troben a través de Facebook i de l'aplicació Meetup.

Priscila Fernández, una de les impulsores del grup, dona les instruccions abans de començar a córrer: "Sobretot, buscarem plàstics i microplàstics per posar al contenidor groc. El que volem és evitar que arribin al mar, perquè no faci mal als animals marins, no contamini el fons marí i no es facin illes de plàstic."

Tothom es posa guants, agafa bosses d'escombraries i comencen a recórrer la platja, una part del grup caminant i l'altra corrent. "No és tan complicat. T'ajups mentre corres i ho reculls. Això també és un esport. Al final, treballes altres parts del cos que no sols treballar quan corres. Amb aquest moviment de baixar i recollir fas més esport." De fet, les bosses s'omplen molt ràpid amb tota mena d'objectes, especialment a la zona de bars i discoteques. "Fan festes a la platja i ho deixen tot aquí: ampolles, bosses... I molts cigarrets." En una hora de feina omplen fàcilment una vintena de bosses. A la web que promou el "plogging" diuen que només amb mitja hora combinant la recollida d'escombraries i córrer es cremen unes 300 calories.

La idea va sorgir a Estocolm i de seguida es va escampar per tot Suècia. La paraula "plogging" és una contracció de "jogging" ("córrer" en anglès) i de "plocka upp" ("recollir" en suec). Ara ja es practica arreu.


Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Girona intensificarà el control davant l’abandonament il·legal de residus a la ciutat.

Notícia

El departament de Comerç de l'Ajuntament de La Garriga realitza una campanya per a la reducció de plàstics al mercat de la Garriga.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Butlletí