22/08/2007 - 00:00
Premi a la Millor Iniciativa Local per l'eficiència l'estalvi i el foment de les energies renovables per a municipis de menys de 5.000 habitants
Com en els anuncis dels supermercats, Sant Antoni Vilamajor estalvia doble. I és que el nou sistema d'escalfament d'aigua del poliesportiu Joan Sapé, no només funciona al 100% amb energies renovables, sinó que a més permet reduir el consum d'aigua.
El problema venia amb l'antic sistema de distribució d'Aigua Calenta Sanitària (ACS), format per una canonada simple, que provocava llargs retards en l'arribada d'aigua calenta a les dutxes i per tant el malbaratament de molts litres fins que aquesta no sortia a la temperatura desitjada. Per tal d'utilitzar l'energia de forma més eficient, quan es projecta la remodelació de les instal'lacions hidràuliques del poliesportiu s'incorpora un sistema de doble canonada, aïllat tèrmicament, que aconsegueix obtenir aigua calenta de manera gairebé instantània, de forma que sempre n'hi hagi disponible i es minimitzi el seu malbaratament.
L'escalfament d'ACS serà principalment per l'aportació solar, a través de 15 plaques d'energia solar tèrmica situades en 3 bateries de 5 plaques. L'aigua s'escalfa a través d'intercanviadors d'energia tèrmica per tal de no barrejar-se amb l'aigua del circuit solar. Hi ha un segon circuit que permet l'escalfament per radiadors dels vestidors i de les oficines del pavelló esportiu.
Per a moments puntuals de molta demanda o bé, per causes climàtiques, s'ha previst un sistema de suport mitjançant una caldera de biomassa. En la fase de proves utilitza pellet, un combustible de fusta seca i premsada en petits cilindres d'elevada densitat energètica (entre 3000 i 3400 kWh/m3). Però s'està estudiant la possibilitat que de forma definitiva, el combustible sigui d'origen local, aprofitant les restes de poda, tan de la jardineria municipal com de la privada, provinent de les urbanitzacions. En l'actualitat aquest residu representa un problema de gestió a nivell comarcal degut a la generació excessiva en relació al dimensionat de les instal'lacions de compostatge.
Si la instal·lació té èxit es miraria de rendibilitzar-ne la inversió aprofitant-la per abastar d'aigua calenta i calefacció a l'escola Joan Casas, donada la seva proximitat. Això comportaria un ús més continuat de la instal·lació de biomassa.
Finalment està previst que durant el 2007 s'ampliï el servei de calefacció a la zona de vestidors i graderies, el que sumaria una superficie de més de 550 metres quadrats.
Es calcula que l'actuació genera un estalvi energètic de 17.000 kWh i la no emissió de 4.064 kg de CO2 a l'atmosfera. A més, l'ús de recursos energètics locals, que a banda de resoldre un problema d'absorció dels residus en els circuits convencionals, repercuteix en un important estalvi energètic en la fase de transport del combustible de la caldera.
Aquesta instal·lació ha suposat un esforç inversor de 159.118, el que significa més d'un 4% del pressupost d'un municipi petit com Sant Antoni. De totes formes han comptat amb l'ajuda d'algunes subvencions, tant de la Diputació de Barcelona com de la Generalitat.
També s'ha volgut fer un esforç divulgatiu, incloent informació pública 'a banda de les visites de les escoles de la comarca- de plafons on s'explica l'origen renovable de la calefacció del pavelló i amb la realització de jornades de portes obertes.
Adjunt | Mida |
---|---|
[ accedeix als articles publicats ] | 19.31 KB |