25/08/2007 - 00:00
Premi a la Millor Iniciativa Local per l'eficiència l'estalvi i el foment de les energies renovables per a municipis de més de 50.000 habitants
'La situació actual del nostre planeta i els conflictes que fruit d'una mala gestió ambiental estan arrossegant els ecosistemes al caire del col·lapse ens han de fer reflexionar, i denunciar-ho si s'escau, però també ens han de portar a construir un millor futur'. Aquesta contundent reflexió és tota una declaració d'intencions. En aquest cas les intencions són de l'Agència Local de l'Energia, creada per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú per tal de millorar l'eficiència energètica i fomentar l'ús de les energies renovables. Aquesta ha estat 'l'aposta local' a un 'problema global', doncs des d'aquest consistori afirmen que cal 'endegar i potenciar l'acció local, com recullen totes les resolucions internacionals des de Rio fins a Aalborg'. I com aquesta acció necessita instruments, primer es va convocar el Fòrum Ambiental, després es va realitzar l'Auditoria ambiental i més tard el Pla d'acció ambiental. Finalment es va constituir l'Agència Local de l'Energia (ALE).
Aquesta ferma voluntat política sorgeix després de comprovar que cada vilanoví consumeix 48.000 wats diaris, majoritàriament provinents de combustibles fòssils i, per tant, responsables del canvi climàtic.
L'eina principal de l'Agència és el portal energia.vilanova.org, des d'aquí es centralitza i distribueix abundant informació amb mètodes fàcils i pràctics per estalviar energia, es difonen algunes 'bones pràctiques', tan empresarials com ciutadanes, i s'impulsen campanyes, com les que animen a anar en bicicleta o compartir el cotxe. També s'inclouen notícies d'interès en la temàtica i altres informacions com, per exemple, els sistemes per aconseguir ajudes a la instal·lació de plaques solars.
I és que, precisament, els objectius d'aquesta institució passen per: 'millorar els sistemes d'informació i divulgació', 'fomentar i promoure la implantació d'energies renovables', generar debat entre els 'diferents agents del municipi' i donar suport a la 'implantació de pràctiques d'eficiència energètica'. Per aconseguir tot això s'ha creat una densa xarxa on participen 'les entitats ambientalistes, professionals i universitàries, així com amb les institucions que li donen suport'.
Però no tota la feina de l'ALE s'ha quedat al ciberespai. Es comptabilitzen fins a divuit actuacions diferents, entre les que destaquen les subvencions i bonificacions per les instal·lacions que fomentin directament l'estalvi energètic, l'ús eficaç de l'aigua o la bona gestió dels residus; publicació dels consells pràctics per l'estalvi d'energia; elaboració del Pla d'Acció Ambiental i del Pla de Mandat; estudi de consum, de 15 instal·lacions municipals (el que va permetre adequar els seus consums) i implantació del programa wincem de comptabilitat energètica municipal; adequació de l'enllumenat públic; dues jornades sobre energies alternatives; aprovació de 'l'Ordenança solar' (que regula la incorporació de plaques termosolars a les noves construccions); instal·lació d'aprofitament de l'energia solar fotovoltàica a l'Escola Municipal de Música, al Camp de Futbol i a la Plaça de la Ciència.
A més, de forma periòdica es fan xerrades i campanyes divulgatives i es participa en les mostres d'entitats i festivitats, com a forma de fer difusió de l'ALE i de la seva intensa tasca.
Adjunt | Mida |
---|---|
[ accedeix als articles publicats ] | 19.31 KB |