Re-Natura Mataró s'obre a la participació ciutadana

Font: Ajuntament de Mataró i Mataró TV

20/05/2024 - 10:37

L’Ajuntament de Mataró va presentar a l’octubre passat el projecte Re-Natura Mataró, que preveu diferents actuacions per recuperar, millorar i adaptar a nous usos les rieres, zones verdes i patis escolars de la ciutat. El projecte s’obre ara a la participació ciutadana per compartir i recollir propostes amb una primera sessió pública el 14 de maig, presentacions als consells de participació, i també amb activitats d’exploració d’espais naturals on es preveu fer intervencions.

El projecte Re-Natura Mataró, de renaturalització i resiliència dels espais periurbans i urbans de la ciutat, està pressupostat en 6 milions d’euros, i compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Els objectius de Re-Natura Mataró estan en consonància amb el Pla d’Acció de Mataró Agenda Urbana 2030, que va identificar la renaturalització de la ciutat com un dels projectes estratègics de futur per avançar cap a una ciutat més resilient i ecològica, alineada també amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. En aquest sentit, les actuacions també estan d’acord amb l’estratègia Mataró pel Clima i el Pla d’acció per l’energia sostenible i el clima.

Fins a desembre de 2025 s’executaran actuacions de renaturalització a les rieres de Sant Simó i Argentona, al Parc Central i al Parc de la Pollancreda, a 31 patis escolars i a 7 zones verdes de la ciutat. Aquestes intervencions volen millorar la biodiversitat d’aquests espais, crear entorns més saludables i fer-los més accessibles per a la població. També es redactarà el Pla Director de la Infraestructura Verda de la ciutat, com a instrument estratègic que serà clau en la revisió del Pla General d’Ordenació de Mataró.

L’Ajuntament ha posat en marxa un apartat web que recull informació sobre el projecte Re-Natura Mataró i les actuacions a realitzar.



Accions de participació ciutadana

Re-Natura Mataró preveu diferents accions per implicar la ciutadania en el desenvolupament dels diferents projectes. En primer lloc, el passat novembre es va fer una sessió de cocreació prèvia amb la comunitat educativa d’escoles i instituts, al gener el projecte es va presentar als membres del Consell d’Infants, i des de finals d’abril s’ha començat a presentar als diferents consells territorials i sectorials.

Ara és també el moment d’obrir la participació a tota la ciutadania. Per això, dimarts 14 de maig a les 18.30 h a l’Espai Mataró Connecta, s’ha programat una primera sessió participativa oberta a tot el públic, on l’especialista en salut pública Carolyn Daher, que també és Comissionada de l'àmbit Ciutat Ecològica i Saludable de l’Agenda Urbana Mataró 2030 i Coordinadora de la Iniciativa de planificació urbana Medi ambient i Salut d’ISGloblal, parlarà de l’impacte del disseny urbanístic en la salut. Així mateix, el director de Serveis d’Urbanisme i Planificació de l’Ajuntament, Xavier Alemany, contextualitzarà el projecte Re-Natura Mataró; i la tècnica de patrimoni natural de l’Ajuntament, Marta Comerma, parlarà del seguiment de la biodiversitat amb ciència ciutadana.

A banda de participar en les sessions presencials que es convoquin, la ciutadania també podrà fer el seguiment del procés participatiu i enviar les seves propostes online mitjançant la plataforma Decidim.

 

Sortides exploratòries als espais naturals

També s’han programat activitats d’exploració de la natura obertes a la participació activa de tothom. Així, els dissabtes 18 de maig i l’1 de juny s’han programat quatre sortides: a la riera d’Argentona (18 de maig, de 10 a 13 h), a la riera de Sant Simó (18 de maig, de 16 a 19 h), al Parc Central (1 de juny de 10 a 13 h) i al Parc de la Pollancreda (1 de juny de 16 a 19 h).

Per a més informació sobre les sortides es pot consultar aquest enllaç. Les inscripcions es poden fer al telèfon 93 741 29 30 (de dl. a dv. de 9 a 14 h) o al correu electrònic educacultura@ajmataro.cat.

 



 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

L’Ajuntament de Reus farà un inventari del patrimoni vegetal de la ciutat i redactarà un projecte per relligar la vegetació urbana i periurbana.

Notícia

La Regidoria de Sostenibilitat ha posat el nou projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i així poder a avaluar i entendre la biodiversitat urbana.

Notícia

La creació d’un conjunt de basses renaturalitzades, dins del projecte de renaturalització i resiliència de la ciutat de Reus RENATUReus finançat per la Fundación Biodiversidad amb ajuts europeus Next Generation, avança amb el lliurament de l’avantprojecte, que dilluns al vespre es va presentar als veïns i veïnes de l’entorn d’Aigüesverds, lloc on s’ubicarà el nou espai d’aigua. 

Butlletí