Mataró impulsa un projecte de ciència ciutadana i activitats per sensibilitzar sobre els bolets

Font: Prismàtic

10/01/2025 - 09:48

Mataró ha acollit la 39a edició de l’exposició de bolets del Maresme que renova el seu compromís de divulgació, sinó que també s’adapta a la nova realitat del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, connectant tradició i innovació en benefici del patrimoni natural.

Imatge: Pere Masramon (via Prismàtic)


 

Els bolets són molt més que un reconegut plat gastronòmic o un element emblemàtic del bosc. Són una peça clau en els ecosistemes, gràcies al seu paper en el reciclatge de nutrients i en la salut dels sòls. 

Els organitzadors de l'exposició, la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i la Delegació de la Serralada Litoral Central (ICHN), han dissenyat un programa d’activitats per a tots els públics que incorpora eines de ciència ciutadana, com l’app Minka, i noves tecnologies per sensibilitzar la població sobre el valor dels bolets en la biodiversitat del Maresme. Aquest projecte no només busca divulgar coneixement, sinó també recopilar dades que puguin ser útils per a la recerca i la gestió del territori.

A més a més, els bolets identificats es mostren en un reportatge gràfic a la «39a Exposició de bolets del Maresme», realitzada del 16 al 24 de novembre al Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural a Can Boet (Mataró). L’exposició incorpora també una nova col·lecció de figures liofilitzades de més 60 espècies de bolets, les més freqüents i/o representatives, d'un total de gairebé 600 espècies observades de 1979 a 2023, i informació sobre la biologia d’aquests singulars organismes.

Aquest any, el format de les sortides amb la ciutadania ha canviat per evitar la recol·lecció de bolets frescos i se centra en la seva documentació mitjançant fotografia i identificació amb eines digitals. Aquesta adaptació respon a la necessitat de compatibilitzar la divulgació científica amb preservar els ecosistemes, especialment en un context en què els hàbitats mediterranis es veuen afectats. Aquesta iniciativa és un exemple d’educació ambiental que entén la importància de preservar la biodiversitat mentre es promou la participació activa de la ciutadania.

Iniciatives com aquesta posen de manifest la necessitat d'integrar la ciència ciutadana en les estratègies de gestió del territori. Les dades recopilades a través d’aquestes activitats poden ajudar professionals de la gestió i de la recerca a entendre millor les dinàmiques dels ecosistemes i a dissenyar polítiques més eficaces per a la seva conservació. Les observacions compartides per la ciutadania proporcionen informació de gran valor que complementa els estudis científics tradicionals.

La 39a Exposició de bolets del Maresme és, per tant, més que una cita amb la natura; és una oportunitat per reflexionar sobre la relació entre tradició i sostenibilitat i per explorar com podem treballar plegades per protegir el nostre patrimoni natural.

 


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El projecte s’obre a la participació ciutadana per compartir i recollir propostes amb una primera sessió pública el 14 de maig, presentacions als consells de participació, i també amb activitats d’exploració d’espais naturals on es preveu fer intervencions.

Notícia

La Regidoria de Sostenibilitat ha posat el nou projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i així poder a avaluar i entendre la biodiversitat urbana.

Notícia

El projecte té com a objectiu la prevenció, reparació i reutilització de residus per allargar el cicle de vida dels productes i reduir al màxim la generació de deixalles i l’extracció de recursos no renovables.

Butlletí