"Llegim el riu" és un projecte que uneix ciutadania i recerca científica amb l’objectiu de conèixer i protegir els ecosistemes fluvials. Es desenvolupa mitjançant espais d’innovació social a les biblioteques municipals, i posa el focus en el riu Besòs com a espai viu, proper i transformador.
Més de 400 estudiants entre 6è de primària i 2n d’ESO de vuit escoles i instituts de Viladecans han sortit als carrers i parcs de la ciutat per mesurar el perímetre i l’alçària de gairebé 1.300 arbres urbans, amb l’objectiu de quantificar el carboni que hi emmagatzemen.
La Biblioteca de Santa Eulàlia de Ronçana ha proposat il·lustrar els punts amb les imatges del riu i el seu entorn, fruit de les sessions del projecte Llegim el riu
Mataró ha acollit la 39a edició de l’exposició de bolets del Maresme que renova el seu compromís de divulgació, sinó que també s’adapta a la nova realitat del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, connectant tradició i innovació en benefici del patrimoni natural.
Jornada per consolidar la sensibilització ciutadana sobre els valors i reptes en la gestió del litoral metropolità, amb censos de biodiversitat que serviran per estudiar els ecosistemes de les platges a escala europea.
L’Atles de Biodiversitat de Barcelona ja incorpora dades de crustacis i mol·luscs gràcies a la ciència ciutadana. Les dues noves capes han estat creades íntegrament amb dades ciutadanes recollides per l’ICM-CSIC, que el 2021 va permetre també afegir la capa de peixos a la guia.
La Regidoria de Sostenibilitat ha posat el nou projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i així poder a avaluar i entendre la biodiversitat urbana.