Reby implanta a Terrassa una flota de bicicletes i patinets elèctrics que mesuraran la contaminació atmosfèrica de la ciutat

21/07/2020 - 11:01

La companyia de mobilitat posa en circulació uns 200 vehicles dotats, parcialment, d'uns sensors que recolliran els agents contaminants atmosfèrics a temps real dels diferents punts de la ciutat. Es tracta d'un projecte pioner impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya i en col·laboració amb l'Ajuntament de Terrassa.

La companyia de mobilitat personal elèctrica i compartida Reby ha posat en marxa, de la mà de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l'Ajuntament de Terrassa, una flota de bicicletes i patinets elèctrics la missió dels quals és conèixer la qualitat de l'aire de la ciutat.

Es tracta d'un projecte pioner en què els tres actors van començar a treballar fa mesos i al qual el COVID-19 li ha donat molt més sentit. Ara mateix conèixer les ciutats, com es comporten els seus habitants i els vehicles que les habiten és crucial per a fer modificacions en la seva ordenació que contribueixin a una millora mediambiental, i en aquest sentit l'estudi de la qualitat de l'aire és un factor clau.

A partir d'avui, i com a prova pilot, Terrassa és la primera ciutat que compta amb un nou model de mobilitat sostenible gràcies al qual s'obtindran dades, a temps real, dels agents contaminants que es troben en l'aire i que es recolliran en una plataforma tecnològica centralitzada desenvolupada per Reby i la UPC. Per a això, les bicicletes i els patinets elèctrics de Reby s'han dotat d'uns sensors capaços de mesurar els nivells indicadors de la qualitat de l'aire. Les dades obtingudes seran d'accés públic i consultables.

Segons Cristina Castillo, cofundadora de Reby, “ha estat un any de treball intens per a poder executar aquest projecte pioner i innovador, del qual ens enorgulleix formar part ja que la innovació és un dels nostres valors com a companyia. El nostre departament d'I+D manté una col·laboració habitual amb la UPC gràcies a la qual podem desenvolupar projectes com aquest, entre altres”.

Amb un total de 200 patinets elèctrics i 50 bicicletes al carrer, els trajectes que realitzin els usuaris d'aquest model configuraran un mapa de qualitat de l'aire el resultat del qual podrà ser avaluat i, en conseqüència, s'obtindrà un major coneixement per a poder planificar accions i millores ambientals per part de les autoritats. Castillo afegeix que “es tracta d'una proposta molt interessant perquè són els propis ciutadans de la ciutat els que també contribueixen en aquest projecte en el moment d'obtenir aquesta informació, alhora que es disminueix la contaminació atmosfèrica i acústica amb aquest sistema de mobilitat sostenible”.

La mobilitat del patinet o la bicicleta elèctrica, que permeten realitzar el trajecte en el punt d'origen i destinació que es vulgui sense limitacions de cap mena, és un avantatge sobre altres models de mobilitat a l'hora d'elaborar aquests mapes de contaminació atmosfèrica ja que es pot arribar a totes les zones de la ciutat.

De moment aquesta iniciativa és una prova pilot de 12 mesos, però des de Reby confien que a la llarga altres municipis sensibilitzats amb els temes mediambientals i el benestar dels seus ciutadans puguin implantar-lo també per a obtenir informació rellevant en aquesta matèria.


 

Relacionats

Notícia

Des d'ara, en els dies laborables, de dilluns a divendres de 7 a 20 hores, només s'hi pot circular amb un vehicle no contaminant o tramitant una autorització o excepció al registre metropolità.

Article

Les Zones de Baixes Emissions (ZBE) ja funcionen a l’àrea de Barcelona i ara s’estendran als municipis de més de 50.000 habitants i aquells de més de 20.000 que superin límits de contaminació.

Notícia

Els alcaldes i alcaldesses de l’Arc Metropolità traslladen al Departament d’Acció Climàtica les seves discrepàncies sobre el decret de les Zones de Baixes Emissions

Butlletí