
Notícia extreta de
La Malla.
Com passa amb tantes altres hortalisses, els agricultors tendeixen cada vegada a conrear menys varietats diferents de patata. En conseqüència, algunes varietats queden pràcticament oblidades i és difícil aconseguir-ne. La
Fundació Territori i Paisatge vol recuperar una d'aquestes varietats marginades. Es tracta de la patata bufet, que ha perdut molta popularitat en les últimes dècades.
El passat mes de maig, Territori i Paisatge va emprendre la plantació de patata bufet a la seva finca d'Alinyà (l'Alt Urgell). El primer pas va ser el condicionament del terreny, ben llaurat, i properament caldrà sembrar les llavors, tant de la varietat blanca com de la morada.
Un cop s'hagi fet la collita, les patates també es conservaran tal com s'ha fet tradicionalment en aquesta comarca. A la vall d'Alinya hi ha diversos clots preparats per conservar aquests tubercles, de manera que aguantin tota l'anyada aptes per ser menjats.
Es tracta d'una operació a petita escala, per tal d'anar recuperant aquest conreu poc a poc. Per fer-ho, s'ha comptat amb algunes llavors que conservaven els habitants de la comarca, ja que alguns encara planten patates bufet per al consum familiar.
L'objectiu d'aquesta primera campanya és aconseguir una collita simbòlica, que permeti preparar alguns àpats de degustació i també generar llavors per a la temporada vinent.